Entitats i grups ecologistes demanen la retirada del projecte d'ampliació del polígon Catalunya Sud

La Xarxa No al Polígon CAT Sud addueix efectes "irreversibles" sobre la biodiversitat, els recursos naturals i la salut

Imatge d'arxiu de la planta Kronospan, al polígon Catalunya Sud.
Imatge d'arxiu de la planta Kronospan, al polígon Catalunya Sud. | Cedida
Redacció
06 de febrer de 2025, 17:07

Entitats i grups ecologistes agrupats sota la denominada Xarxa No al Polígon CAT Sud han demanat la retirada del projecte d'ampliació i reordenació del polígon Catalunya Sud que tramita el Govern. L'anomenat Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica (PDUAE) Catalunya Sud, que abasta 675 hectàrees i ha de permetre empreses ja instal·lades com Kronospan ampliar la seua activitat, es troba actualment el procés participatiu. Segons la Xarxa, la proposta obvia els efectes acumulatius de les implantacions i infraestructures ja existents i alerta dels efectes sobre la biodiversitat, l'aigua, l'agricultura o la salut arran de la possible implantació d'empreses "altament contaminants" i "incompatibles" amb la Reserva de la Biosfera.

Les entitats integrades a la Xarxa -Adacill, Amevesaba, Associació de Veïns Badó Masroig, Ecologistes en Acció de Tarragona i l'Ebre, GEPEC i Plataforma M'estimo les Terres de l'Ebre- recorden que l'ampliació del polígon, al marge de les 675 hectàrees, incorporaria 92 hectàrees addicionals per a la terminal ferroviària intermodal, una de les demandes principals de la multinacional austríaca al Govern per ampliar la seua activitat al Catalunya Sud.

Segons les entitats, el model "obsolet" de polígons industrials a Catalunya, que oferta principalment parcel·les de "gran format" -entre les 20 i les 100 hectàrees- vol atreure empreses que requereixen "grans extensions de terreny per desenvolupar la seva activitat" i serien susceptibles de ser "altament contaminants".

Un cop finalitzat, este gener passat, el període de presentació de consideracions al procés d'Avaluació ambiental estratègica del PDUA, la Xarxa ha fet públic un comunicat fent palesa la seua preocupació pels impactes que l'ampliació tindria sobre el sòl agrícola que afecta l'ampliació, les construccions de pedra seca, la biodiversitat o les aigües superficials i subterrànies.

Segons addueixen, la Generalitat ha optat per l'alternativa que "té un major impacte sobre els torrents que el travessa". Precisament, lamenten que el document d'avanç no esmente l'afectació sobre els aqüífers ni aborde els possibles abocaments superficials que alguns indústries podrien generar amb els seus processos. Això, alerten, podria tenir "efectes de contaminació importants sobre pous que, actualment, subministren aigua a la població".

A més, consideren que l'ampliació fragmentarà hàbitats i perjudicarà la biodiversitat local, amb una activitat industrial que pot alterar de forma "substancial" els ecosistemes naturals. Específicament, recorden que a la zona ampliable habita una parella d'àligues cuabarrades.

Per tot plegat, la Xarxa ha sol·licitat amb un document lliurat a la Generalitat que ature l'ampliació i, a més, duga a terme les "inspeccions necessàries per controlar l'activitat de les empreses, ja instal·lades, i llurs ampliacions, especialment en allò que té a veure amb la salut de les persones ubicades a l'entorn del polígon". Recorden, addicionalment, que l'anunciada revisió de les zones inundables a Catalunya per part del mateix Departament del Territori podria condicionar també el projecte i reclama la seua aturada per poder avaluar este aspecte.

Arxivat a