
Esquerra Republicana de Catalunya ha identificat vuit obres acabades per la societat estatal Acuamed, pertanyents al conjunt d’obres incloses al Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre (PIPDE), que estan “mortes de riure”, segons el diputat republicà Lluís Salvador. És l’expressió amb la que Salvadó, que ha exposat la situació en una roda de premsa, acompanyat pel president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Gervasi Aspa, denuncia que estes actuacions acabades i que, degut a la manca d’un conveni de gestió, no han estat entregades ni a l’Administració de l’Estat que les han executat, ni a la Generalitat, que possiblement les podria gestionar, sumen una inversió de 60 milions d’euros, “i no és de rebut que s'estigu4n morint de fàstic i no en traguem profit per al que van ser projectades”, ha lamentat. Algunes porten llestes dos anys.
Davant esta situació, ERC ha registrat preguntes al Parlament i dues propostes de resolució on es demana que, a la propera Comissió per a la Sostenibilitat, s' informe de la situació de les obres del PIPDE executades i s'explique com i qui en farà la gestió.
Salvadó ha recordat que "les obres del PIPDE havien d'anar destinades a solucionar tot un conjunt de problemes i situacions greus del territori heretades des de fa dècades, i moltes d'estes actuacions van ser consensuades entre els governs de l'Estat i de la Generalitat, les administracions locals i el món científic i ecologista del nostre territori".
Entre elles, ha destacat la Xarxa d'Indicadors Ambientals, que va ser demandada per saber la qualitat de les aigües i mediambiental de la zona, amb una inversió de 16 milions, i que amb el laboratori d'investigació fa més d'un any que està acabat però no ha entrat en funcionament perquè ningú sap qui ho ha de gestionar. Un altra obra destacada pel diputat han estat els filtres verds, reivindicats pels musclaires per millorar la qualitat de l'aigua de les dos badies, que va costar 26 milions, i que tampoc està en funcionament. Altres obres esmentades per ERC serien els centres d'interpretació que es van construir a la vora del riu, les canalitzacions de reg que havien de servir per millorar la qualitat de les badies, els dragats dels canals per millorar la qualitat de les badies, el projecte constructiu de restauració del bosc de ribera en diverses zones, i l'escala de peixos de l'assut de Xerta.
Salvadó ha denunciat la “desídia del Govern espanyol davant d'unes infraestructures que són importantíssimes per al manteniment ambiental de les dos badies i del delta de l'Ebre” tot recordant que “la principal responsabilitat de la situació actual és del Govern espanyol, que és qui ha executat les obres i les té pendents d'entregar”.
Salvadó, però, també ha demanat a la Generalitat que porte a terme les gestions oportunes i defensi els interessos de les Terres de l'Ebre, i més en un moment tan delicat com l'actual”.
Els filtres verds fa tres anys que estan
Gervasi Aspa, per la seua banda, ha posat l'exemple dels “filtres verds” de la part esquerra del Delta que fa tres anys que tenen totes les infraestructures fetes per ACUAMED i no entregades, per la qual cosa no es pot xuclar aigua dels desaigües perquè no hi ha el permís ni de la CHE ni de la Comunitat de Regants per fer-ho. Estos filtres estan situats entre la Sèquia Mare fins al Port de l'Ila de Mar i havien de servir de guàrdia costanera i per millorar l'aigua que arribava dels canals de desguàs fins a les badies.
Esquerra també ha presentat una altra proposta de resolució instant el Govern de la Generalitat “a dur a terme les negociacions oportunes per poder assumir, en funció de les seves competències, la gestió de totes les actuacions executades en el context del Programa AGUA al tram final del riu Ebre i al delta de l’Ebre i establir un calendari d’accions per evitar un procés d’abandonament o deteriorament”.
Esquerra també ha preguntat per escrit al Govern de la Generalitat quines gestions ha dut a terme amb el Govern de l’Estat per obtenir la titularitat i la gestió de les obres del PIPDE que ha executat ACUAMED; quins organismes del Govern de la Generalitat assumirien la gestió d’aquestes infraestructures integrades en el PIPDE; quan està previst que el Govern de la Generalitat arribe a un acord amb el Govern de l’Estat per assumir la gestió de la xarxa d’indicadors del delta de l’Ebre i, en cas que la Generalitat no assumisca la gestió d’alguna d'estes infraestructures, quin organisme les gestionarà, quin paper o quina responsabilitat d’intervenció hi tindrà la Generalitat i quins mecanismes de coordinació s’establiran per gestionar-les.