Ercros acomiadarà entre 150 i 200 persones a les plantes de Flix i Vila-seca

La decisió va vinculada a la prohibició a partir del desembre de 2017 de l’ús de tecnologia de mercuri en la producció de clor i sosa càustica i també al tancament de la planta de MDI que Covestro (abans Bayer) té a Tarragona.

Publicat el 20 de gener de 2016 a les 11:18
Actualitzat el 21 de gener de 2016 a les 11:03

La planta quñimica d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre). Foto: Greenpeace.


L’11 de desembre del 2017 és la data límit imposada per la Unió Europea per a l’ús de tecnologia de mercuri en la producció de clor i sosa càustica, fet que coincideix en el temps amb la decisió del tancament de la planta de MDI que Covestro (abans Bayer) té a Tarragona. Este fet repercuteix directament sobre el futur de la planta d’Ercros de producció de clor de Flix i Vila-seca.  Covestro és el principal consumidor de clor de la fàbrica de Vila-seca I, de manera que el tancament de la seua planta “fa innecessària la inversió que Ercros hauria emprendre per substituir la tecnologia de mercuri, que actualment representa el 100% de la capacitat de producció de clor de la fàbrica de Flix i el 70% de la capacitat de la fàbrica de Vila-seca I”, segons ha confirmat la companyia.

De fet, l’anunci d’Ercros no és més que la confirmació d’una notícia que ja es venia advertint de feia temps, que era el tancament de la línia de producció de clor a la planta de Flix. L’interrogant és ara saber quants treballadors de la planta de la Ribera d’Ebre es veurien afectats pels acomiadaments. En un comunicat remès avui, Ercros apunta que haurà de reduir “entre 150 i 200 persones” la plantilla a Flix i Vila-seca, tot i que fonts de l’empresa consultades per l’aguaita.cat han afirmat que “encara no s’ha definit” quin percentatge afectarà a cadascuna de les plantes. Tanmateix, les previsions inicials amb les que es treballava era l’acomiadament d’una 80 de persones a Flix.

En la mateixa nota Ercros exposa que  veurà reduïda la seua producció total de clor (així com de la sosa càustica coproduïda) en un 55%, el que comportarà una disminució en el mateix percentatge del consum d'energia elèctrica. El menor consum d'energia elèctrica permetrà alliberar avals financers i els dipòsits que els garanteixen, per import d'uns 8 milions d'euros, que aportaran una liquiditat extra a la companyia per abordar els costos del ajust que haurà de dur a terme.

Per a l’acomiadament d'este grup d’entre 150 i 200 treballadors, Ercros ha de dotar una provisió d'uns 10 milions d'euros, previsiblement al tancament de l'exercici 2017 una vegada que el consell d'administració acorde executar les accions que consideri adequades.

A partir de 2018, Ercros preveu una reducció de la facturació de l'ordre de 90 milions d'euros (un 15% de la facturació anual) i una reducció de l'ebitda (benefici brut d'explotació calculat abans de la deduïbilitat de les despeses financeres) ordinari en un rang que va dels 5 als 10 milions d'euros en funció de la configuració de mercat que hi puga haver a conseqüència de la prohibició de la tecnologia de mercuri. Ercros estima que este impacte és “perfectament assumible” ja que serà compensat pel creixent rendiment dels altres negocis del grup (Divisions de Química Intermèdia i Farmàcia), que estan incrementant la seua aportació als beneficis de la companyia, i per la continuïtat de l'entorn favorable derivat del tipus de canvi, la recuperació de la construcció i de l'economia en general, tant a Espanya com a Europa, i la reducció del cost del gas derivada de la reducció del preu del petroli. Un entorn, que “ha contribuït a la volta a la rendibilitat de la companyia el 2015”, asseguren.

Ercros seguirà mantenint la seua presència al mercat del clor i de la sosa càustica amb la producció procedent de les plantes del grup que ja han reconvertit la seua tecnologia, el 100% de la capacitat de producció de clor actual de la fàbrica de Sabiñánigo i el 30% de la capacitat de producció de clor actual de la fàbrica de Vila-seca I, que totalitza 85.000 tones anuals.