
La planta quñimica d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre). Foto: Greenpeace.
Després de la informació que eldiario.es ha publicat este matí en exclusiva i de la qual aguaita.cat se n’ha fet ressò sobre una possible doble comptabilitat del mercuri que acumula Ercros a la planta de Flix, l’empresa ha afirmat en un escrit a aguaita.cat que “Ercros no ha falsejat les xifres sobre el balanç del mercuri”.
Ercros subratlla que anualment els fabricants europeus de clor, “d’acord amb el compromís voluntari sectorial” que l’empresa ha signat, envien “un ampli informe a EuroChlor, que a la vegada informa la Comissió Europea”.
Els càlculs sobre el balanç de mercuri que apareixen en este informe anual, segons assenyala Ercros, “es fan d’acord amb els sistemes analítics i de mesurament que estableix la pròpia EuroChlor, independentment del fet que l’empresa, pel control intern, de forma complementària, faça el seus càlculs seguint altres metodologies”.
En relació al transport de mercuri des de Flix cap a altres plantes del grup com Vila-seca o Huelva, Ercros assegura que “es vol fer veure com escandalós aspectes de funcionament normal d’una fàbrica”. “Es parla d’un trasllat de mercuri de la fàbrica de Flix a la fàbrica de Palos, però no es diu que és totalment legal i està perfectament documentat”, rebla l’empresa.
Ercros lamenta que la informació obtinguda pel eldiario.es “es basa en uns suposats correus interns, dels quals es desconeix la procedència,” i remarca que “les persones que figuren com a destinataris o remitents asseguren que no han cedit a tercers cap correu”. “Per tant”, apunta, “estaríem davant d’una violació de la Llei de Protecció de Dades. I, en última instància, tampoc podem assegurar que estos correus no hagen estat manipulats”, lamenten.
Ercros recorda que, ja que el mercuri és un mineral altament tòxic, les empreses que l’utilitzen “estan molt controlades i han d’informar a les autoritats amb molt de detall”, cosa que les obliga a tindre un control molt rigorós sobre aquest producte, “amb paràmetres de mesurament sovint més estrictes que allò que marca la legislació”. Segons posen com a exemple, “la fàbrica de Flix està autoritzada a emetre fins a 50 ppb de mercuri a l’aigua”, un ppb representa un quilo de mercuri per cada mil milions de litres d’aigua. “Les alertes de la fàbrica avisen quan les emissions superen els 4 ppb (un valor un 92% inferior al límit autoritzat) i s’activen procediments interns que poden arribar fins a l’aturada de les plantes”.
La fàbrica disposa de tres estacions que controlen de manera continua el mercuri que s’emet a l’aigua, i n’hi ha un quart, situat al riu immediatament després de la fàbrica, que és de l’Agència Catalana de l’Aigua i està connectat amb aquest organisme “i que, lògicament, l’alertaria en temps real de qualsevol problema que sorgís”, insisteix Ercros.