La Universitat Rovira i Virgili tindrà noves titulacions oficials el curs 2026/27. El Consell de Govern ha aprovat este dijous dos màsters -un dels quals Erasmus Mundi-, un grau en un centre adscrit, un programa de doctorat i diversos títols propis de postgrau i microcredencials universitàries.
Els dos nous màsters que s’impartiran tenen en comú l’aposta per la sostenibilitat i la innovació. D’una banda, es crea, a proposta de la Facultat de Turisme i a Geografia, el Màster Erasmus Mundus en Disseny Innovador d’Entreteniment Temàtic i Atraccions per a la Sostenibilitat, que coordina la URV i en què també participen la Breda University of Applied Sciences holandesa i la Libera Università di Lingue e Comunicazione de Milà.
Proposta formativa singular en el panorama català, europeu i global en l’àmbit acadèmic de les ciències socials, l’objectiu principal és la formació de professionals en matèria de disseny, planificació, gestió, operació i direcció d’entreteniment temàtic i d’atraccions recreatives emmarcat en els principis de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. El màster està enfocat en parcs temàtics, monuments, museus i centres d’interpretació, entre d’altres. El programa, de caràcter internacional per la configuració, pel partenariat d’empreses i organitzacions que li donen suport i per la pròpia procedència dels estudiants, té l’objectiu de formar i, per tant, aportar responsables d’entreteniment temàtic i atraccions a organitzacions, destinacions i corporacions.
I, per altra banda, es crea el Màster universitari en Sostenibilitat i Innovació a la Indústria Enològica i Cervesera, que pretén formar professionals capaços d’afrontar els reptes actuals i futurs en estos sectors, tot promovent pràctiques més sostenibles i eficients. L’àmbit de coneixement abasta les àrees clau de la producció, el desenvolupament tecnològic, la gestió de residus i l’eficiència energètica, així com la preservació dels recursos naturals i la innovació en processos i productes, i la seua comercialització. El màster està dirigit tant a professionals del sector com a interessats en desenvolupar solucions innovadores per reduir l’impacte ambiental, augmentar l’eficiència i generar valor afegit a les indústries enològica i cervesera.
L’EUSES (Escola Universitària de Salut i Esport) de Terres de l’Ebre, centre adscrit a la URV, oferirà a partir del curs 2026/27 el grau en Odontologia, que té com a objectiu formar professionals amb sòlids coneixements científics i tècnics per prevenir, diagnosticar i tractar els problemes de salut relacionats amb les dents, els maxil·lars, la boca i els teixits bucals. Este grau s’uneix a l’oferta formativa de l’EUSES, que actualment imparteix els graus en Fisioteràpia i en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), inclòs el doble grau.
Un doctorat per transformar l’educació
La URV també començarà a oferir, el curs 2026/27, un nou programa de Doctorat en Educació, que vol formar investigadors líders amb la capacitat d’intervenir i transformar la realitat educativa per a la seua millora.
“Estos nous estudis ens permeten ampliar la nostra oferta amb programes molts sòlids, ja que en tots els casos fa molt de temps que s’hi treballa”, ha assegurat Iolanda Tortajada, vicerectora de Política Acadèmica i Qualitat. Durant el Consell de Govern també s’ha aprovat l’actualització del pla docent dels graus en Educació Social i en Pedagogia, i de les respectives arquitectures de crèdits per equiparar-les a d’altres graus.
Per contra, la URV deixarà d’oferir, el curs vinent, els màsters en Nanociència, Materials i Processos: Tecnologia Química de Frontera; en Begudes Fermantades; en Recerca Avançada en Estudis Humanístics; en Emprenedoria i Innovació, i en Enginyeria Computacional i Matemàtica.
Més oferta de formació permanent
El Consell de Govern també ha aprovat les propostes de nous títols propis de postgrau i de noves microcredencials universitàries presentades pel Centre de Formació Permanent de la Fundació URV. Pel que fa als títols de postgrau, hi ha el Diploma d’especialització en Tècniques de Comunicació Visual i Creativitat, el Màster de formació permanent en Gestió de la Descarbonització Industrial i Social, que té un disseny modular i inclou en el seu itinerari tres diplomes, i el Màster de formació permanent en Fisioteràpia de l’Esport, Readaptació i Athletic Training, que també inclou un diploma d’especialització.
Pel que fa a les noves microcredencials, en el camp empresarial s’oferiran els cursos Gestió de la diversitat i la inclusió de les empreses, Direcció i gestió de la cadena de subministrament, Gestió logística i Logística integral i e-commerce; en l’àmbit de la química, STATLAB (estadística i control de qualitat per a laboratoris analítics) i, pel que fa a les noves tecnologies, n’hi ha sobre el núvol i la intel·ligència artificial, a més de diferents nivells de front end web developer. També hi ha cinc microcredencials en el camp de l’enologia: Introducció a la viticultura, Biologia de la vinya, Estrès biòtic i abiòtic (plagues, malalties i carències), Poda i sistemes de conducció i Pràctiques de poda de respecte.
Disset noves places de promoció a catedràtic
El Consell de Govern d’este dijous també ha aprovat l’informe sobre les persones que treballen a la URV, en què es detallen aspectes com ara l’edat, el sexe i la situació contractual, i, pel que fa al PDI, s’ha aprovat la modificació de la plantilla, amb la convocatòria de noves places. En este àmbit destaca l’aprovació de la normativa per a la convocatòria de noves places de catedràtic i, de fet, ja s’ha tirat endavant la convocatòria de sis places de promoció a professorat catedràtic d’universitat i onze a catedràtic contractat.
També s’ha aprovat la modificació del Protocol de canvi de nom per identitat de gènere per a persones membres de la comunitat URV, en què es descriu el procediment i les condicions que la URV estableix perquè les persones transsexuals i les intersexuals, o les que no encaixen en el binarisme home-dona, siguen tractades i anomenades d’acord amb el nom sentit, independentment que concorde o no amb el sexe registral.