Esta setmana acaba el termini per demanar ajuts del programa Leader

Les subvencions atorgades a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre des del 2009 fins ara han tingut un impacte directe en la generació d’ocupació, amb 66 llocs de treball creats i 139 consolidats, segons el Consorci

Publicat el 17 de febrer de 2014 a les 14:30
El ple del Consorci, on es va passar balanç dels ajuts des del 2009. Foto: Consell Comarcal Ribera d'Ebre

Les subvencions atorgades en el marc del programa Leader a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre des del 2009 fins ara han tingut un impacte directe en la generació d’ocupació, amb 66 llocs de treball creats i la consolidació de 139 llocs de feina, segons el balanç que ha passat el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques. Este ens ha proposat des del 2009 l’aprovació de 122 expedients d’inversió econòmica a les dos comarques, que han propiciat una inversió total de 13.5 milions d’euros, per la qual s’ha atorgat un import de subvenció de 3.9 ME. Els ajuts Leader estan cofinançats pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

En una nota de prensa emesa, el Consorci recorda que actualment està obert el termini per sol·licitar els ajuts per a la propera convocatòria. El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques disposa ara d’una dotació pressupostària de mig milió euros per a actuacions destinades a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris i agrobotigues, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques i conservació i millora del patrimoni rural. El termini per a presentar les peticions d’ajut finalitza el proper dia 22 de febrer.
El Consorci també ha presentat els resultats dels projectes de cooperació en els quals ha participat. En els darrers temps s’ha incorporat a: Energia i Forest i Masies + Sostenibles.

El projecte Energia i Forest pretén impulsar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, especialment la biomassa. Entre les actuacions realitzades, cal destacar la implantació de la comptabilitat energètica a un ajuntament de la Terra Alta.

El projecte Masies + Sostenibles pretén conèixer la situació actual dels habitatges rurals aïllats per millorar les condicions de vida dels seus habitants, tendir a l’autosuficiència de les masies, reduir el seu impacte ambiental i les seves despeses econòmiques. En el marc d’este projecte, cal destacar l’elaboració d’un cens de masies d’un municipi del territori i la realització d’una auditoria energètica en un allotjament rural.