Estudiants d'arquitectura de la URV treballen en la recuperació dels masos ebrencs

Els treballs posen en valor el patrimoni arquitectònic dels masos de Catalunya

Publicat el 14 de febrer de 2019 a les 21:00
Actualitzat el 14 de febrer de 2019 a les 21:07
Portar a la pràctica els conceptes teòrics que es donen a classe i, al mateix temps, plantejar la recuperació del patrimoni arquitectònic des del punt de vista tècnic. Este és el plantejament en el qual estan treballant uns 40 alumnes de l'assignatura Patologies i Rehabilitació de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSA) de la Universitat Rovira i Virgili. Ara, després d'iniciar l'estudi a la Vall d'Aran, els estudiants d'Arquitectura de la URV han començat l'estudi en 10 masos de l'Aldea i el conjunt de l'ermita.

L'estudi dels masos de l'Aldea posa en valor les construccions que han servit al que ha estat el motor econòmic principal durant bona part de la història del territori: l'agricultura. L'orografia i el clima del Delta de l'Ebre, una plana de terrenys tous amb incidència del sol i el vent de nord-oest, ha condicionat les construccions.

A través d'un acord amb l'Ajuntament de l'Aldea, una quarantena d'alumnes del grau d'Arquitectura han pogut estudiar una selecció de masos, molts d'ells en desús, amb la tutorització dels professors Agustí Costa, Jordi Queral i Sergio Coll. N'han analitzat les patologies que presenten, han fet l'aixecament planimètric i, finalment, han fet una proposta d'intervenció per recuperar l'edifici tècnicament i fer-lo útil. El recull de propostes s'exposarà en un espai municipal perquè puguen accedir-hi tant els propietaris dels masos com qualsevol persona interessada.