Finalitzada la remodelació del carrer Major i de la plaça de l’ajuntament d’Amposta

Publicat el 02 de gener de 2015 a les 15:04
Actualitzat el 02 de gener de 2015 a les 15:46

A la plaça s'ha dibuixat el perímetre de l'antiga església de Sant Maria. Foto: Ajuntament d'Amposta


Els treballs de remodelació del carrer Major i la plaça de l’ajuntament d’Amposta han acabat avui amb la instal·lació del mobiliari urbà i de les jardineres que està distribuint la brigada municipal i l’empresa Iberplant. Amb estos últims detalls finalitzarà l’obra d’urbanització, que ha precisat d’una inversió de 204.000 euros. Malgrat les troballes arqueològiques que van aparèixer a la plaça, les obres iniciades a l’agost estan llestes per el primer esdeveniment de l’any: la cavalcada dels Reis d'Orient.

L’actuació l’ha dut a terme l’empresa constructora GISA i han consistit principalment en la millora del ferm amb una calçada a un únic nivell amb llambordins, la renovació de l’enllumenat i la instal·lació de mobiliari urbà i elements de jardineria. Les obres també milloren les xarxes d’aigua i clavegueram, així s’han aprofitat per soterrar el cablejat de l’enllumenat públic, pluvials, i preparar les canonades per a futurs soterraments de línies. Pel que fa a l’enllumenat, s’ha renovat totalment la il·luminació de la façana de l’edifici de l’ajuntament, que lluirà per primer cop aprofitant també la nit de Reis.

“El carrer Major, a petició dels veïns de la zona, és ara un carrer de prioritat invertida i sense zones d’aparcament. Així, només té zones de càrrega i descàrrega”, explica l’Ajuntament en una nota de premsa.

La inversió ha estat 204.000 euros i s’han acomplit els terminis d’execució tot i la necessitat de canviar el planejament inicial a causa de la troballa de les restes dels fonaments de l’antiga església de Santa Maria que datava dels segles XV i XVI i que s’havia enderrocat a la dècada de 1830. També es van trobar restes dels enterraments al voltant del temple i les obres van continuar mentre es feien les excavacions arqueològiques necessàries.

Tot i que les restes s'han tapat, una opció recomanada per l'informe de l'arqueòleg del departamnt de Cultura, segons especifica l'Ajuntament, la superfície de la plaça té ara marcat el perímetre de l’antic temple de 262 metres quadrats que ocupava l’antiga església de Santa Maria, per a la qual cosa s’han utilitzat les pedres que fins ara han format el ferm de la plaça major, de manera que en queda constància de la seua existència i de la seua situació exacta entre la façana de l’església actual i el traçat del carrer major.