
Una draga ha extret els fangs contaminats de la llera de l'embassament, dins la zona confinada per la tanca. Foto: decontaminationflix.com
Des del 2013 fins ara, una draga ha anat extirpant el tumor tòxic incrustat a l'embassament de Flix que al llarg de dècades havia anat alimentant la fàbrica Ercros. La draga, per fi, s’ha aturat, i finalitza així l’extracció de la montanya de contaminants, una barreja de metalls pesants, organoclorats i radionucleids que es va identificar i quantificar en un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques encarregat per la Generalitat que, en fer-se públic, l’any 204, va fer disparar totes les alarmes. En total, han estat extrets del fons de l’embassament 690.000m3 de fangs contaminats, equivalents a 1.130.000 tones. Al voltant d’un 6% d’esta quantitat de residus ha hagut de passar per procesos especials de tractament.
El ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient va encarregar a la societat estatal Acuamed l’obra, declarada de “interès general, prioritària i urgent” i adjudicada per més de 190 milions d'euros a FCC Construcció en UTE amb FCC Àmbit. Les labors de neteja estan finançades per Estat i per fons de cohesió europeus. L'empresa Ercros només està obligada, per sentència judicial, a sufragar un 5% del cost final.
Concretament, s'han extret del fons del pantà 1.000 tones de materials amb predomini d’organoclorats de molt diverses procedències. Estes terres han hagut de ser sotmeses a un procés de desorció en forns a altes temperatures. Altres 45.000 tones dels fangs trets a la superfície contenien excessos de metalls pesats i mercuri, i el mètode de neteja ha consistit a afegir ciments i additius a la planta d'estabilització per elevar el seu Ph. El material sòlid inert, classificat com a residus de classe 2, ha estat transportat a l'abocador de la Pubilla, on quedarà confinat per sempre. A més, ha calgut tractar 2.365.000 m3 d'aigua contaminada per radionucleits. Segons el ministeri, “en total s'han analitzat les concentracions de 26 contaminants; s'ha eliminat la immensa majoria dels organoclorats i de metalls que hi havia".

El material extret, residus de classe II, ha quedat confinat a l'abocador de la Pubilla. Foto: decontaminationflix.com
“Flix no podia dixar passar l'oportunitat de desfer-se d'este punt negre, valorem que s'haja fet sense cap incidència i esperem que esta actuació siga un punt i apart en la història del nostre municipi”, afirma l'alcalde, Marc Mur.
La planta de tractament, desmantellada
Mur ha intentat, en els últims mesos, convèncer a l’Agència Catalana de Residus i al ministeri de Foment de que la planta de tractament dels residus de l'embassament, que va tindre una cost de 40 milions d’euros, pogués mantenir-se en funcionament al municipi i rebre residus per al seu tractament procedents d'altres indústries de l'Estat aprofitant la inversió i l'existència de mà d'obra especialitzada. No obstant això, la idea ha estat descartada i les instal·lacions han començat a ser desmantellades: “Potser dins de 5 o 10 anys lamentarem que no s'haja quedat a Flix, però actualmente no hi ha potencial suficient perquè no és una prioritat per a cap empresa descontaminar els seus residus”, afirma amb resignació.

Evolució de la neteja des del 2013. Foto: decontaminationflix.com