Flix enterra un milió de tones de fangs tòxics extrets de l'embassament

Acaben les tasques d'extracció dels llots contaminats i comença el desmantellament de les instal·lacions de tractament

Publicat el 24 de novembre de 2015 a les 18:45
Actualitzat el 25 de novembre de 2015 a les 18:32

Una draga ha extret els fangs contaminats de la llera de l'embassament, dins la zona confinada per la tanca. Foto: decontaminationflix.com


Des del 2013 fins ara, una draga ha anat extirpant el tumor tòxic incrustat a l'embassament de Flix que al llarg de dècades havia anat alimentant la fàbrica Ercros. La draga, per fi, s’ha aturat, i finalitza així l’extracció de la montanya de contaminants, una barreja de metalls pesants, organoclorats i radionucleids que es va identificar i quantificar en un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques encarregat per la Generalitat que, en fer-se públic, l’any 204, va fer disparar totes les alarmes. En total, han estat extrets del fons de l’embassament 690.000m3 de fangs contaminats, equivalents a 1.130.000 tones. Al voltant d’un 6% d’esta quantitat de residus ha hagut de passar per procesos especials de tractament.

El ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient va encarregar a la societat estatal Acuamed l’obra, declarada de “interès general, prioritària i urgent” i adjudicada per més de 190 milions d'euros a FCC Construcció en UTE amb FCC Àmbit. Les labors de neteja estan finançades per Estat i per fons de cohesió europeus. L'empresa Ercros només està obligada, per sentència judicial, a sufragar un 5% del cost final.

Concretament, s'han extret del fons del pantà 1.000 tones de materials amb predomini d’organoclorats de molt diverses procedències. Estes terres han hagut de ser sotmeses a un procés de desorció en forns a altes temperatures. Altres 45.000 tones dels fangs trets a la superfície contenien excessos de metalls pesats i mercuri, i el mètode de neteja ha consistit a afegir ciments i additius a la planta d'estabilització per elevar el seu Ph. El material sòlid inert, classificat com a residus de classe 2, ha estat transportat a l'abocador de la Pubilla, on quedarà confinat per sempre. A més, ha calgut tractar 2.365.000 m3 d'aigua contaminada per radionucleits. Segons el ministeri, “en total s'han analitzat les concentracions de 26 contaminants; s'ha eliminat la immensa majoria dels organoclorats i de metalls que hi havia".
 

El material extret, residus de classe II, ha quedat confinat a l'abocador de la Pubilla. Foto: decontaminationflix.com

 

Ara caldrà procedirà a depurar l'aigua que ha estat en el recinte del riu confinat, en contacte amb els tòxics, abans d'extreure la barrera de tablestaques que ha aïllat durant l'operació ‘la zona calenta’ del llit natural del riu. També comença el desmantellament de les instal·lacions de tractament. El rastre dels residus i complicat procés de neteja s'haurà esborrat del tot a l'embassament de Flix d'aquí a uns mesos. 

“Flix no podia dixar passar l'oportunitat de desfer-se d'este punt negre, valorem que s'haja fet sense cap incidència i esperem que esta actuació siga un punt i apart en la història del nostre municipi”, afirma l'alcalde, Marc Mur.

La planta de tractament, desmantellada
Mur ha intentat, en els últims mesos, convèncer a l’Agència Catalana de Residus i al ministeri de Foment de que la planta de tractament dels residus de l'embassament, que va tindre una cost de 40 milions d’euros, pogués mantenir-se en funcionament al municipi i rebre residus per al seu tractament procedents d'altres indústries de l'Estat aprofitant la inversió i l'existència de mà d'obra especialitzada. No obstant això, la idea ha estat descartada i les instal·lacions han començat a ser desmantellades: “Potser dins de 5 o 10 anys lamentarem que no s'haja quedat a Flix, però actualmente no hi ha potencial suficient perquè no és una prioritat per a cap empresa descontaminar els seus residus”, afirma amb resignació.
 

Evolució de la neteja des del 2013. Foto: decontaminationflix.com