
El ministeri de Foment no té actualment cap previsió d’obra relacionada amb l’estació de mercaderies de l’Aldea, un dels equipaments ferroviaris llargament reivindicats al territori per potenciar el trànsit de mercaderies en tren a les Terres de l’Ebre. Foment no preveu cap accés a una futura estació de mercaderies perquè en les converses mantingudes amb la Generalitat de Catalunya per programar les diferents actuacions ferroviàries amb Madrid, en cap moment s’ha fet menció a aquesta estació de mercaderies. Això almenys és el que ha explicat avui a Tortosa el subdirector general de Planificació i Projectes de la Direcció General de Ferrocarrils del Ministeri de Foment, Jorge Ballesteros. El projecte de l’estació de mercaderies “no està en les converses acordades amb la Generalitat”, ha afirmat.
Ha estat una de les informacions sorgides arran de la conferència ‘Infraestructures Ferroviàries en Catalunya Sud. Situació i millores’, que ha dictat Ballesteros a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV, on ha acudit en substitució de l director general de Ferrocarrils, Miguel Pozo de Castro, el ponent previst en un primer moment.
En el seu repàs als plans immediats de Foment, Ballesteros ha explicat que el ministeri treballa per a que en l’horitzó del 2015 la zona compresa entre el sud de Tarragona i el nord de Castelló, és a dir, incloses les Terres de l’Ebre, tinga totalment enllestit l’ample estàndard europeu de via, el conegut com a ample UIC. Concretament aquest tram, segons el projecte de Foment, serà l’únic de tot el corredor del Mediterrani, que transcorre entre la frontera francesa i Múrcia, que tindrà únicament ample europeu, és a dir, s’habilitarà el tram actual i no es construirà una tercera via, com passarà en la resta de recorregut. Ballesteros, a preguntes dels assistents a la jornada, ha matisat que el fet que es canvie l’amplada de via no significa que haja d’haver un augment de freqüència ni de l’aturada dels trens ni tampoc que en puguen haver de més velocitat “això dependrà dels interessos de l’operadora que treballe a la zona”, ha puntualitzat. Sí que ha assegurat però que la ciutat de Tortosa tindrà un accés directe i els vuit quilòmetre que la separen de l’Aldea també serà d’amplada UIC.
Davant estes explicacions, representants de la Plataforma Trens Dignes, que han assistit activament al debat, han reclamat que s’opte també en el tram ebrenc per la tercera via, perquè “si només ens deixen ample europeu en aquest tram estan limitant totalment la relació comercial amb la resta de l’Estat, on encara hi haurà l’amplada ibèrica, fins que no s’acabi de generalitzar l’amplada UIC en tot el territori, que no sabem per quan serà”, han dit.
Un altre tema sorgit en el transcurs de la conferència ha estat relacionat amb les estacions que quedaran en desús quan entre en funcionament la variant de Vila-seca del corredor del mediterrani. Segons Ballesteros, aquestes estacions, Vandellòs, Mont-roig i Cambrils, deixaran de tenir trànsit ferroviari.
El director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro, ha recordat la importància que les infraestructures tenen, especialment les ferroviàries, com a factor de creixement del territori.