
Sílvia Berbís / Amposta
"Serà el gran eix comercial de les Terres de l'Ebre, un referent". Les perspectives que va llençar l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, davant l'obertura del centre comercial Futuro Ciudad, el desembre de 2010, segueixen sent només expectatives a les portes del tercer any de "resistència". L'expressió, l'han utilitzada algun dels botigues que seguixen batallant per mantenir les portes obertes en una galeria comercial en què la meitat dels trenta locals disponibles estan tancats.
La imatge dels passadissos plens de gent dels primers dies és un record que queda lluny. Només els bars, algunes marques de telefonia, un parell de botigues de roba, algunes de complements, d'animals, de matalassos i de menjar sobreviuen. Este dissabte a la tarda, només algunes persones passejaven per un centre desangelat que seguix esperant temps millors. Tot i que els 'resistents' continuen confiant en les possibilitats i en el futur de l'eix comercial, en una bona ubicació i amb facilitats d'aparcament, els problemes s'han anat acumulant des del principi: el nom que estava en castellà; la manca de connexió elèctrica els primers mesos, que obligava a fer ús de grans generadors que causaven molèsties als veïns; deutes de la promotora amb l'empresa constructora... Un cúmul de circumstàncies que no van ajudar gaire. Sense oblidar la contenció dels possibles compradors arran de la crisi, i també l'alt preu dels lloguers que van imposar els promotors a aquells que no van comprar els locals en propietat, o siga, la majoria. "L'empresa promotora, el que volia, era construir, vendre els locals a través de lloguers amb opció a compra i marxar, però això no va passar", ha assegurat un dels venedors que es mantenen ferms des del primer dia. "Al principi, els lloguers eren molt alts, i amb la inversió feta i la crisi, molts no van resistir", afirma Jesús Ferreres, un altre dels comerciants. "Molta gent va obrir sense tenir experiència en el negoci i sense pensar que havien d'estar preparats i tenir recursos per aguantar un mínim de dos anys", assegura Àngels Panisello, una altra de les botigueres.
En els darrers mesos, els preus del lloguer han baixant considerablement. Apunten els mateixos comerciants que entorn a un 40 % en el cas dels locals més grans i un 30 % en el dels petits, amb la intenció que es tornen a omplir els comerços que tenen les reixes abaixades. Ja hi ha alguns projectes en marxa de nou, que podrien implicar la reobertura de tres o quatre locals en els propers mesos.
Els resistents i els nous emprenedors confien encara en les possibilitats i en el futur. "Ara no corre el diner, però estem molt ben situats i el centre comercial té futur", afirma Jesús Ferreres. "El lloc és idoni, amb aparcament fàcil, ho té tot per triomfar", defensa Ferran Latre, membre de la junta de l'Associació d'Empresaris del Centre Comercial. Molts responsabilitzen els gestors del complex de molts dels problemes que han hagut d'afrontar. "Mentre això seguisca en les mateixes mans, no avancem. Seria molt interessant que hi hagi un canvi en la gestió", apunta Latre. "I que l'ajuntament s'implique una mica més en la dinamització i en la promoció", afegix Ferreres. "Ho hem intentat, però clar, este és un projecte privat", recorda Latre.
Foto: Sergi Aznar