Gas Natural i Alstom reactiven tres centrals eòliques a la Terra Alta

Publicat el 04 d’agost de 2015 a les 16:40
Actualitzat el 21 d’agost de 2015 a les 16:01

Imatge d'arxiu del desplegament eòlic a la Terra Alta. Foto: Sílvia Berbís


L’últim aerogenerador que es va instalar a Catalunya va ser l’any 2013. Després d’uns anys de desplegament eòlic frenètic, l’impacte de la reforma energètica en el sector, amb la retallada de les primes a les renovables, va dixar paralitzat el desenvolupament de nous parcs al país. Totes les empreses que hi havia darrera dels projectes en tramitació després d’haver guanyat el concurs al 2010, amb parcs a les úniques zones permeses, les anomenades Zones de Desenvolupament Prioritari, hi han desistit. Però hi ha tres parcs que no només no hi han renunciat, sinó que els promotors han decidit reactivar els projectes que havien quedat aparcats. D’esta manera, després d’anys sense parcs en construcció, tornen els parcs eòlics a Catalunya, i ho faran a una comarca concreta del país: la Terra Alta. Gas Natural Fenosa Renovables i Alstom Wind han reiniciat la tramitació dels seus projectes de centrals a Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca, Gandesa i Batea. Així ho ha donat a conèixer avui en el decurs de la reunió ordinària del Consell Econòmic i Social el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, que ha qualificat el fet de “molt bona noticia” i ha expressat la satisfacció de la Generalitat davant el “missatge” que estes empreses donen, al seu parer, que és que “es poden desenvolupar nous parcs sense necessitat de primes”.

Es tracta de tres parcs de 30 megawats de potencia cadascun. Els nous parcs, anomenats Punta Redona, Tres Termes i Los Barrancs, comptaran cada un amb deu aerogeneradors. 
A partir d’ara, s’iniciaran els processos d’informació pública, recollida d’al·legacions i la posterior anàlisi i avaluació, que han de culminar amb la posada en marxa d’estes tres noves instal·lacions. 

Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat, el fet que les empreses promotores vegen viables estos tres parcs a la Terra Alta mentre la resta han quedat desestimats es deu a “motius de costos”. “Es tracta d’una zona que, pel nombre d’hores de vent que registra, és productiva”, ha apuntat. En tot cas, la tramitació ja és en marxa, de manera que la construcció trigarà el que tarde el procediment. “Això evidencia que malgrat el canvi de model, és possible impulsar nous parcs amb rendiment garantit”, ha assegurat Torres. També ha explicat que el Govern ha obert converses amb l’associació Eoliccat, que agrupa les empreses promotores i propietàries de les centrals catalanes, per tal de modificar el marc actual i “alliberar la zonificació” aprobada de manera que “es puguen tramitar nous parcs, perquè la situació actual no ens interessa”.

Segons Torres, l’oposició a les centrals “ha anat decaient en els últims anys, perquè els arguments contraris han mort davant l’evidència dels beneficis que aporten les energies netes, davant el canvi climàtic, etc”.