Generalitat i auditors queden lliures de responsabilitat penal en el cas de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea

La jutgessa desimputa l’exdirector de Política Financera i els inspectors del mateix organisme, així com l’auditora BDO i el seu responsable | El consell rector de la Cooperativa i l'Associació d'Afectats anuncien recursos

Publicat el 29 d’octubre de 2015 a les 10:58
Actualitzat el 30 d’octubre de 2015 a les 10:33

Imatge d'arxiu de l'assemblea de la Cooperativa de l'Aldea del 29 de novembre de 2012. Foto: Sofia Cabanes


El jutjat d’Instrucció número 1 de Tortosa ha desimputat l’exdirector de Política Financera de la Generalitat, Ferran Sicart, i els inspectors del mateix organisme Pau Benito i Ramon Cortacans, així com l’auditora BDO i el seu responsable Juan Carlos Torres, en el cas de la fallida de la Cooperativa de l’Aldea.

Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés aguaita.cat, la jutgessa estima que, en els cas dels inspectors Benito i Cortacans, en el marc de la regulació vigent, “només els corresponia dur a terme informe d’inspecció i no l’expedient sancionador”.  Així mateix, considera que les irregularitats s’haurien comès en el sí del procés sancionador , però que a cap dels dos càrrecs se’ls va delegar la funció sancionadora en aquest cas.

Qui sí tenia la funció sancionadora era l’exdirector de Política Financera, Ferran Sicart, però també queda desimputat, en entendre que “es va dur a terme una adequada tramitació de l’expedient sancionador” i, tot i que posteriorment es va emetre una proposta de resolució per sobreseure el procediment, la jutge entén que esta actuació “posa de manifest la falta d’efectivitat de la legislació vigent en matèria de control sobre aquestes entitats”. Segons consta, el Departament va demanar informació a la Cooperativa i “en algunes qüestions”, però no la va rebre “donant per satisfactori el compromís de l’entitat amb la subsanació de les deficiències”.
La jutge reconeix que tot i que tals deficiències no van ser la causa directa de la situació de la Cooperativa s’hauria d’haver donat “un control més escrupolós de l’entitat”, però tot i això l’”actitud” de Sicart no s’emmarca en els fets delictius de l’article 404 del Codi Penal, sobre prevaricació dels funcionaris i autoritats públiques.

En quant a l’empresa auditora i al seu responsable, Juan Carlos Torres, la jutgessa considera que no hi ha haver una “participació directa o dolosa” en la fallida de la cooperativa de l’Aldea. Segons la interlocutòria, l’actuació de Torres no va ser “diligent”, però malgrat això la seua participació en els fets no comporta conseqüències penals, ja que la legislació vigent determina que els auditors “no tenen per què descobrir irregularitats sinó tan sols verificar que els comptes s’hagen realitzat correctament”.

La jutgessa ha desestimat, d’altra banda, la desimputació de l’esposa de l’exgerent de la Coopertiva Daniel Ferré, qui també havia demanat el sobreseïment per un delicte de falsedat documental. La jutgessa subratlla, però, que la imputació correspon a la simulació de contracte amb la Cooperativa. En les diligències prèvies ella mateixa va admetre haver estat contractada per l’entitat sense haver desenvolupat cap tasca, un contracte que s’hauria realitzat “amb la única finalitat de beneficiar fiscalment el senyor Ferré” en reduir la seua nòmina, que era complementada amb el que cobrava la dona.

Cooperativa i afectats anuncien recursos
Per la seua banda, la Cooperativa de l’Aldea ja ha presentat recurs contra la desimputació de l’auditora i el seu representant. “L’exgerent sense esta gent no hagués pogut fer el que va fer. Els auditors no van fer la feina que havien de fer”, lamenta la seua presidenta, Montse Llosa.  L’Audiència de Tarragona haurà de resoldre el recurs i, si és desestimat, la cooperativa demanar reobrirem la querella per responsabilitat civil contra els auditors.
La Cooperativa, però, no ha presentat recurs contra la desimputació de l’exdirector de Política Financera i els dos inspectors de la Generalitat. “Ho estem estudiant”, subratlla Llosa, que remarca les dificultats, segons ella, per imputar-los “perquè la llei no sanciona l’actuació que han fet”, argumenta.

Llosa manifesta que este gir judicial ha suposat “un cop duríssim” en el tortuós camí legal per intentar restituir el forat econòmic de la cooperativa, “sabíem que no seria fàcil i hauríem de lluitar molt. Però hem de tirar endavant”, afegeix. “Aquí hi va haver una negligència total i absoluta, la qual cosa demostra que estem totalment indefensos si qui ha de vigilar no vigila”, lamenta.

Per la seua banda, l’Associació d’Afectats, també presentarà recurs, però contra totes les desimputacions. “Ells eren els responsables de controlar els comptes de la Cooperativa. Estem molts empipats, perquè si haguessen fet la seua feina, no haguessem arribat a esta situació. No entenem per què ara els desimputen”, lamenta el seu president, Jordi Gas.

Actualment, al voltant d’uns 300 impositors continuen tenint entrampats 4,6 MEUR en estalvis. Per la causa de la fallida de la Cooperativa continuen imputats l’exgerent Daniel Ferré, la seua exdona i una sèrie d’empresaris i proveïdors (14 en total), a més de l’exdirector de Bankia a Amposta; l’exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; el president, el tresorer i secretari de l’anterior junta rectora, José Fernando Falcó, Joan Benito i Lluís Gilavert, respectivament.