El Gepec presenta al·legacions contra l'ampliació de l'abocador del Mas de Barberans

L'entitat sosté que el projecte pot comportar un elevat impacte ambiental

Redacció
25 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:55h
A la primera imatge, terreny que ocupa la fase 3 actual, i a les dos següents, amb les fases IV i V.
A la primera imatge, terreny que ocupa la fase 3 actual, i a les dos següents, amb les fases IV i V. | Cedida

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya (GEPEC – EdC) ha presentat al·legacions al Pla Especial Urbanístic Autònom (PEUA) d’ampliació de l’abocador del Mas de Barberans, en considerar que comportarà “un elevat impacte ambiental”.

Segons ha informat en una nota de premsa,  les al·legacions presentades són de tipus urbanístic, paisatgístic i ambiental. Primerament, l’entitat ecologista exposa que el Pla territorial de les terres de l’Ebre (PTPTE) classifica el sòl on se situaria l’ampliació com de “protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic”. De fet, apunta, hi ha relativament poca superfície d’este tipus de sòl al PTPTEi una part és tota l’àrea de cultiu de l’olivera dels termes municipals de Mas de Barberans i Ulldecona que està més propera al Port. Concretament, el PTPTE diu textualment d’estos oliverars que “tenen importància estratègica com a major zona homogènia d’oliverar actiu de totes les Terres de l’Ebre”.

També afirma que convé mantenir no urbanitzats estos espais “ja que tenen una funció estructuradora de l’ordenació del territori”. Per tant, urbanísticament es “desaconsella”, encara que no es prohibix, l’ocupació d’estos sòls amb infraestructures com un centre de tractament de residus. “Este grau de protecció de la zona ve a ser conseqüència dels elevats valors ambientals que té, i per tant l’ampliació del centre de residus acabaria tenint conseqüències força negatives per a la zona”, sosté el GEPEC – EdC, quer considera que no té sentit ordenar correctament el territori en funció d’una sèrie de paràmetres ambientals, i després anar fent exempcions a esta ordenació, cosa que ha al·legat.

Justament per la seua proximitat al Parc Natural dels Ports, el centre de tractament de residus, alerten, “pot suposar un problema, ja que pot donar lloc a focus de bioinvasions: a causa de les plantes que solen fer cap als centres de residus (i als invertebrats que es troben en estes plantes), estes infraestructures acaben sent llocs on solen començar invasions d’espècies al·lòctones, que suposarien un greu perill en cas d’escampar-se al Port”.

Actualment, el centre de residus està en la seua fase III amb una ocupació d’unes 26 hectàrees, tanmateix, en la seva fase V acabarà tenint-ne unes 85.

I s’ha de pensar que este gran centre de tractament de residus s’acabaria sumant a altres instal·lacions que tracten amb residus, com ara la planta de compostatge de Santa Bàrbara, la planta de biogàs i la de tractament de sansa de la Galera, més les plantes de biogàs en projecte a Campredó, Camarles i Godall, recorda el Gepec.

Arxivat a