Horta de Sant Joan acull la commemoració del Dia de l’Alliberament LGBTI+ a les Terres de l'Ebre

Les Terres de l'Ebre reivindiquen el "dret a sentir-se segur, respectat i inclòs" des de "la ciutat més gran al poble més petit" en l'acte institucional del Dia de l'Orgull

Horta de Sant Joan ha acollit el dia de l'orgull LGBTI+ a les Terres de l'Ebre
Horta de Sant Joan ha acollit el dia de l'orgull LGBTI+ a les Terres de l'Ebre | Cedida
Redacció
26 de juny del 2024

Horta de Sant Joan ha acollit aquest dimarts, 25 de juny, la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull o per l'Alliberament LGBTI+ a les Terres de l'Ebre. La declaració institucional d’enguany reivindica que “la lluita pels drets LGBTI+ no es limita a un sol dia de l’any, sinó que ha de ser un exercici quotidià, individual i col·lectiu, que es propagui per totes les nostres ciutats, pobles i viles, perquè totes les persones puguin viure-hi amb llibertat i dignitat”. Per això, el text recorda que tothom té dret a “sentir-se segur, respectat i inclòs en la seva comunitat, en els seus entorns quotidians, des de la ciutat més gran al poble més petit del país”, així com “a poder accedir a recursos i serveis especialitzats, visqui on visqui”.

La jornada, a la plaça de l'església, s’ha iniciat amb activitats simultànies obertes a tothom, amb conta-contes, tallers d’estètica, espai de fotoreclam, parada de llibres i estands informatius. L’acte institucional, conduït pel periodista Jaume Borja, ha comptat amb el desplegament de la bandera LGBTI+ des de l’Ajuntament i a càrrec de tècniques del SAI (Servei d’Atenció Integral) de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre i la lectura del manifest, amb la directora dels Serveis Territorials d'Igualtat i Feminismes a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà i Mari Carme Sabaté Julián, de l'entitat Orta Solidària.

L’activista Jordi Labèrnia ha protagonitzat un col·loqui sobre les realitats LGBTI+ al món rural i en què s’ha parlat de termes com el ‘sexili’, l’obligació que sent una persona del col·lectiu LGBT de marxar a un altre lloc de residència per poder viure de manera lliure i oberta la pròpia orientació sexual o identitat de gènere. L’acte ha comptat amb l’actuació musical d’Èric Vinaixa.

El director general de Polítiques Públiques LGTBI+, Xavier Florensa, ha posat l’èmfasi en les actuacions i la xarxa que des del Govern s’està desplegant “perquè totes les persones tinguin igualtat d’oportunitats i el mateix dret a accedir a polítiques i serveis, visquin on visquin”. “Qualsevol municipi de Catalunya ha de ser un espai segur i on qualsevol pugui ser com és i viure amb llibertat la seva identitat”, ha reivindicat Florensa. “És molt important arribar a tots els municipis i comarques de les Terres de l’Ebre per poder avançar cap a la igualtat efectiva”, ha assegurat la directora dels Serveis Territorials del departament d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, que ha posat l’accent en la itinerància de la commemoració institucional del Dia de l’Orgull, que per primer cop s’ha celebrat a la Terra Alta.

La declaració institucional d’enguany reivindica que “la lluita pels drets LGBTI+ no es limita a un sol dia de l’any, sinó que ha de ser un exercici quotidià, individual i col·lectiu, que es propagui per totes les nostres ciutats, pobles i viles, perquè totes les persones puguin viure-hi amb llibertat i dignitat”.

“Ens enorgulleix i ens enriqueix com a poble actes com el d’avui”, ha dit l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martin Cuello, que ha reivindicat que “els pobles petits cada vegada som més diversos i plurals”. El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Lluís Agut Solé, ha recordat els serveis i recursos a disposició de la ciutadania de la comarca entorn el SAI. “Tenim clar que volem ser un orgull de comarca i defensarem els drets LGBTI+ sempre”, ha conclòs.

Per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull o per a l’Alliberament LGBTI+, el Govern ha llençat la campanya “Igual de diferents”, que celebra la diversitat LGBTI+ de la Catalunya sencera, de tots els seus pobles i municipis. Per això, reivindica un país desacomplexadament orgullós de si mateix, en què ningú hagi de marxar del seu lloc d’origen o de residència per viure plenament la seva orientació sexual o identitat de gènere.

La campanya compta amb un espot que s’emet per televisió i es distribueix a través de les xarxes socials. A més, s’han desplegat materials als transports públics, coma la xarxa metropolitana de metro, a la xarxa d’autobusos interurbans de la Generalitat, als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya o a la xarxa de rodalies de Catalunya. També s’han editat diversos materials promocionals per a les xarxes socials i es promou l’ús de l'etiqueta #OrgulldePoble.

Arxivat a