L’ICS Terres de l’Ebre instal·la plaques fotovoltaiques en divuit centres d’Atenció Primària

El projecte inclou una inversió d’1,2 milions d’euros i una producció estimada anual d’1,06 Milions de KWh

Publicat el 05 de juny de 2024 a les 18:15
Actualitzat el 05 de juny de 2024 a les 18:52

L’ICS Terres de l’Ebre ha instal·lat i continuarà instal·lant plaques fotovoltaiques en diversos centres d’Atenció Primària amb l’objectiu de potenciar les energies renovables i baixar els consums, fet que implicarà un autoconsum energètic d’un 44% aproximadament, que equival a una reducció de vora 250 tones de CO₂ anual. Estes dades prenen especial importància avui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, ja que aquesta reducció de tones de CO2 equival a la capacitat d’absorció de més de 13.000 arbres.

El projecte inclou una inversió estimada d’1,2 milions d’euros per a instal·lar plaques solars a 18 centres d’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre aprofitant que disposen d’una àrea d’instal·lació gran. Està previst que esta inversió inicial es puga amortitzar en un període d’entre quatre i sis anys, amb una producció estimada anual d’1,06 Milions de KWh.

Actualment, ja disposen de plaques solars en funcionament els CAP Amposta, l’Aldea, Alcanar, Ametlla de Mar, Flix, Pinell de Brai, Gandesa, la Ràpita, Xerta, Móra la Nova, El Temple i Roquetes. Pròximament, funcionaran als de Deltebre i Baix Ebre, i també està prevista esta actuació als CAP Santa Bàrbara, Ulldecona, la Sénia i El Perelló.

La instal·lació de les plaques solars és una pràctica relacionada amb la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i participatiu. A més de potenciar l’ús d’energies renovables, l’autoconsum contribuïx a incrementar l’estalvi i l’eficiència energètica, i també reduïx de manera directa la factura elèctrica dels usuaris. També contribuïx a la descarbonització i a la millora de la qualitat de l’aire.

Esta iniciativa s’inclou dins d’un projecte més ambiciós d’autoconsum de la Generalitat de Catalunya, que lideren els Departaments de Salut i d’Acció Climàtica, amb una inversió total de 67,8 M€.

Totes estes instal·lacions d’autoproducció d’energia elèctrica s’incorporaran a la cartera d’actius de L’Energètica, l’empresa pública catalana d’energies renovables, d’acord amb la política del Govern d’integrar tota la infraestructura pública de generació renovable i unificar-ne la gestió. A més, contribuiran a assolir l’objectiu que l’any 2030 ja s’estiga explotant per a usos fotovoltaics totes les cobertes aprofitables d’edificis i equipaments de la Generalitat.