L’usuari de la xarxa social X,Agustí Descarrega, ha publicat un vídeo gravat al Delta de l’Ebre on es poden veure gran quantitat de cranc roig, un cop finalitzada la sega i buidant els arrossars. Esta és una de les espècies invasores que habiten al Delta de l’Ebre junt amb el cranc blau o el caragol massana.
Com cada any finalitzant la sega 🌾i buidant els arrossars 💦 queden al descobert les plagues del #DeltaDelEbre
— Agustí Descarrega (Delta de l'Ebre 🌅 🌾 🦩) (@agus_descarrega) October 2, 2024
@accioclimatica@mitecogob@aigua_cat@eltempsTV3@TomasMolinaB@Vakapiupiu@alcantara_alb@MeteoMauri@gemmapuigf@eloicordomi@aquilatierratve@jacobpetrus_tvepic.twitter.com/8cC3Dbu6vC
El cranc de riu americà (Procambarus clarkii) és un cranc d’introducció recent que s’ha estès de manera molt ràpida al Delta de l'Ebre. Semblant al cranc de riu ibèric, arriba a mides més grans. Les pinces són molt més allargades i amb tubercles molt manifests. A més, l’exoesquelet és més dur i de consistència vítria i és de color vermell fosc.
Es diferencia en el seu comportament del cranc de riu autòcton català perquè el cranc de riu americà és un excavador actiu que pot suportar llargs períodes de dessecació fent caus en els marges sorrencs. La seua activitat excavadora és tan gran que causa danys a les canalitzacions dels camps d'arròs fent forats i creant petites galeries.
Una altra toma 📹@eltempsTV3@TomasMolinaB@Vakapiupiu@MeteoMauri@gemmapuigf@eloicordomi@enricagud@jjanue@nestor_meteo@transicioeco@accioclimatica@mitecogobpic.twitter.com/k5pRMIvqz3
— Agustí Descarrega (Delta de l'Ebre 🌅 🌾 🦩) (@agus_descarrega) October 2, 2024
Cada cop més, este espècies invasores preocupen més als pagesos, ja que el cranc americà és una espècie molt més agressiva i competeix fortament per l'aliment amb altres espècies fent malbé els camps. A més a més, resisteix les aigües salobres i així pot colonitzar ambients on no pot viure el cranc de riu autòcton. Al Delta de l'Ebre ha esdevingut una veritable plaga.