Carles ha explicat que la falta de sediments que arriben del riu frena el creixement del musclo, un fet que s'agreuja amb una primavera de pluges i temperatures suaus. A esta preocupació s'hi sumen els danys que provoquen al sector els depredadors. Als habituals, com les dorades i els sards, s'hi ha afegeix el cranc blau, "més astut que els peixos" i més agressiu, que aconsegueix tallar i travessar les xarxes de protecció dels vivers i menjar-se els musclos i també les ostres. "Cultivar avui en dia és bastant complicat. Cada vegada hi ha més cranc blau i ataca més", ha lamentat el president de FEPROMODEL.
Carles ha assenyalat que esta situació provoca un augment dels costos de producció que els fa arribar "molt justos" a mercat, pel que fa a preus. La producció esta temporada pot ser curta, possiblement per sota dels dos milions de quilos, però els preus no augmenten. "Es treballa perquè el productor faci més qualitat i menys producció, així es paga més bé i es compensa una mica, perquè sigui més rentable", ha dit. "El musclo si té carn, té la seva venda garantida. So no és prou bo, encara que sigui barat, no el vol ningú", ha afegit.

Mariscadors transportant mol·luscs amb una embarcació plana a la badia dels Alfacs. Foto: ACN
Un altre problema que incrementa la despesa dels mariscadors és la mort de la cria quan les temperatures es disparen a l'estiu. Este fenomen s'ha convertit gairebé en habitual en les últimes campanyes i fins i tot es va agreujar l'estiu passat, amb una mortalitat de cria i també de musclo comercial a la badia del Fangar. "No havia passat mai en la història del sector", ha subratllat Carles. "Hi ha productors que no van poder recuperar els costos de l'any passat i a sobre han hagut de comprar cria per enguany". De fet, tota la cria de musclo del delta de l'Ebre ha vingut d'altres països i el cost s'aproxima al milió i mig d'euros en cries de musclo i al mig milió d'euros en cries d'ostra, aproximadament.
"Estem en un corredor de la mort", ha advertit el president dels musclaires. La sorra i els sediments del riu fa anys que provoquen taps a la bocana de les badies, l'aigua no es renova "com toca" i el problema, a diferència d'altres països, no se soluciona. Amb la bocana col·lapsada, la temperatura de l'aigua augmenta més, es moren algunes cries i es genera "un efecte dominó" que acaba matant-les totes. Al Delta és ja una reivindicació històrica i Carles insisteix en la necessitat de crear elements com són els trabucadors. "Aquí tenim la pitjor gestió d'un delta, comparat inclús amb Àfrica", ha sentenciat.