El passat mes d’agost, l’Organització Mundial de la Salut va decretar l’emergència de salut pública en el nivell més alt d’alerta davant la preocupació internacional pel brot de mpox, anteriorment coneguda com la verola del mico. A Catalunya, les autoritats sanitàries van instar les persones de risc a immunitzar-se. Carlos del Rio va ser un dels destinataris del correu electrònic enviat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomanant-li administrar-se la vacuna. Conscienciat com estava, i amb la doble precaució que li conferix la seua condició d’infermer, va decidir fer els tràmits per inocular-se el producte, però dos mesos després, encara no ha aconseguit fer-ho a les Terres de l’Ebre, on viu, per bé que Salut insistix que la vacunació no està centralitzada i que es pot rebre a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Com cal fer-ho doncs? Quins són els circuïts? Què falla?
A la comunicació que va rebre Carlos, com molts usuaris del sistema de Salut, i tal com figura també a la web del departament de Salut, li informaven que a les persones de l’àrea de Barcelona tenien a la seua disposició tres punts de vacunació: CAP Manso, CAP Casernes i un Punt de Vacunació Checkpoint Barcelona. Per anar-hi, calia demanar cita i complir els criteris de vacunació. Però “per a la resta d’unitats arreu de Catalunya que no siguin de Barcelona, cal enviar un correu a [email protected]”, indica Salut.
Com que viu a Tortosa, va complir la segona instrucció, enviar un correu a finals d’agost. “Al cap de 15 dies vaig rebre resposta, amb les mateixes indicacions ja apuntades en primera instància, així que vaig tornar a respondre, aportant les dades i lloc de residència com demanaven, i al cap de 20 dies més em van respondre que havien derivat la petició al servei corresponent”, ha explicat a aguaita.cat.
Com que havia passat ja més d’un mes i no aclaria gaire cosa, l’infermer va remetre una queixa al CatSalut i a la Generalitat explicant que encara seguia esperant cita per a la vacuna, un mes després. Fins la setmana passada no va rebre una trucada, d’un metge, que li va donar cita dilluns “a l’hospital”. Com que Carlos havia informat del lloc de residència va donar per fet que podia acudir a l’hospital de referència de les Terres de l’Ebre, el Verge de la Cinta, i dilluns per fi va apropar-se puntual per trobar-se amb el metge. “Vam quedar que li trucaria per trobar-nos i així ho vaig fer, però no hi havia manera que ens trobéssim fins que va preguntar, a quin hospital ets?, i resulta que jo estava a Tortosa i la cita me l’havien donat a Tarragona”.
Indignat pel periple que està travessant per rebre una simple vacuna, Carlos ha compartit la ineficàcia per les xarxes socials, amb un vídeo en el qual es queixa “de la centralització del servei o si més no, del tracte diferenciat que estem rebent a les Terres de l’Ebre a l’hora d’accedir amb les mateixes facilitats a la vacuna, perquè porto dos mesos esperant”.
Fons del departament de Salut han informat que “esta vacunació no està centralitzada a l’hospital Joan XXIII, de fet es vacuna al Verge de la Cinta; per rebre-la t’ha de derivar el metge, ja siga d’Atenció Primària o l’hospital, o des de les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR)”.
“A Tortosa sí que vacunen, però només a la gent que està en tractament preventiu per infecció del VIH i la gent que és derivada per un especialista en malalties infeccioses, no pots trucar com a Barcelona, demanar cita en un punt de vacunació i fer-ho, no cal ser derivat per ningú, de manera que la falta d’equitat és evident, i a més està clar que el departament de Salut i l’Agència de Salut Pública no saben el circuit que s’està seguint, i a més no s’enten que Salut digui que t’ha de derivar el metge de primària i que al Canal Salut les indicacions siguin unes altres”, lamenta.