Tècnics de Birding Natura i del Ministeri per a la Transició Ecològica van alliberar dijous a l'espai natural de Mas de Melons, a les Garrigues, el primer exemplar de duc amb un geolocalitzador instal·lat, en el marc del projecte en què també col·laboren el Departament d'Acció Climàtica i Endesa. La previsió és posar emissors a dotze exemplars els pròxims mesos en diferents punts del país com és el cas de les Terres de l'Ebre, la plana de Lleida, el Baix Empordà i la Catalunya Central. L'objectiu és seguir estos rapinyaires durant un any per estudiar-ne el comportament i registrar dades i informació per tal de definir accions que contribueixin a preservar l'espècie. A Catalunya, s'estima una població estable de duc d'entre 550 i 700 parelles.
Este dijous es va instal·lar el sistema de geolocalització a un exemplar de duc que es va recuperar al Centre de fauna de Vallcalent, a Lleida, després d'ingressar-hi per un traumatisme d'origen desconegut. Este emissor col·locat a l'esquena de l'ocell consisteix en un dispositiu de seguiment remot que disposa d'un mòdul GPS i un sistema d'alimentació mitjançant una bateria que té autonomia per un any. Posteriorment, es va procedir al seu alliberament a l'espai natural de Mas de Melons. Amb una periodicitat diària, les dades es descarreguen en un servidor i també queden emmagatzemades en el mateix dispositiu.
La informació obtinguda permetrà elaborar informes on quedarà reflectida l'activitat diària, evolució i incidències a través de gràfiques, taules de dades i mapes per, finalment, extreure'n les conclusions oportunes. Així, en el cas dels exemplars adults es pretén poder conèixer les àrees territorials, zones de descans, àrees de caça, espais freqüentats en període de cria i fora d’ella. En el cas dels polls, el radioseguiment permetrà obtenir dades sobre els seus primers vols un cop deixen el niu, els seus moviments de dispersió i com estableixen noves àrees territorials.
En una fase posterior del projecte, es preveu monitoritzar un niu mitjançant una càmera d'infrarojos per tal de verificar el correcte desenvolupament dels polls, analitzar la interacció d'estos amb els adults i elaborar una anàlisi de resultats. A més, les imatges captades per la càmera, es podran veure en directe a través d’un enllaç que serà públic i obert a tothom.
Amb estes actuacions es pretén conèixer millor els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, amb la finalitat d'establir mesures que permetin minimitzar-les. Diversos estudis assenyalen que la meitat de les morts de duc que es produeixen són degudes a causes no naturals com ara persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions o electrocucions, entre altres.
[h3]El Bubo bubo[/h3]
El duc, també anomenat Bubo bubo, és l'espècie d'ocell rapinyaire nocturna de mida més gran d'Europa. La seua població es troba àmpliament distribuïda per Europa i Àsia, des de la península Ibèrica fins a Kamchatka. A Europa, s'estima una població d'entre 12.000 i 42.000 parelles. A l'estat espanyol, es troba àmpliament distribuït a excepció del litoral cantàbric i les illes. Pel que fa a Catalunya, l'espècie apareix distribuïda en la majoria del territori, especialment en ambients mediterranis i boscos de poca altitud.
El seu estat de conservació està inclòs en la categoria SPEC3 en l'àmbit europeu, categoria que indica que, malgrat que la població global va en augment, esta espècie té un estat de conservació desfavorable a causa dels diversos problemes que l'amenacen. A l'Estat està inclosa al Llistat d'espècies salvatges en règim de protecció especial i a Catalunya està catalogada com espècie protegida.
Instal·laran geolocalitzadors a dotze exemplars de duc per preservar l'espècie
El primer es va alliberar a Lleida i també se'n deixaran anar a la Catalunya Central, Terres de l'Ebre i Baix Empordà

- -
- @PNMontserrat
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 17 de setembre de 2021 a les 15:00
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa