La campanya, a més, compta amb la col•laboració de trenta voluntaris d'Alcanar i la Ràpita, fet que demostra, "que els veïns del territori valoren la importància del patrimoni que tenim", tal com expliquen les arqueòlogues i coordinadores del jaciment Marta Mateu i Carme Saorin.
Com a novetat, aquest any les excavacions giren entorn d'una nova hipòtesis, ja que els experts estan valorant la possibilitat que el jaciment puga haver tingut una funció diferent de la que fins ara s'havia suposat. La hipòtesi principal és que Sant Jaume és una gran residència d'un cabdill local, que controlava un territori al curs baix del riu Sénia, però les últimes evidències fan pensar que el jaciment de Sant Jaume puga ser una mena de factoria fenícia. En cas que es confirmés aquesta hipòtesi, "significaria, per una banda, que seria la factoria fenícia més al Nord de tota la costa mediterrània de la península Ibèrica, que fins ara es troba a la desembocadura del riu Segura, a Alacant, i, per altra banda, seria el primer assentament colonial fenici, és a dir, seria uns 200 anys més antic que l'assentament colonial grec situat a Empúries", explica el director de les excavacions, David Garcia.
Dintre esta campanya s'ha organitzat una jornada de portes obertes per a poder visitar el jaciment. La jornada tindrà lloc aquest dissabte, 13 d'agost, a les 10:30 h amb punt de trobada a l'aparcament del cementiri d'Alcanar. Es realitzarà la xarrada en català i s'atendrà posteriorment en castellà a tots aquells que així ho precisen. Per la visita s'aconsella portar gorra, calçat adequat i aigua fresca.

Jornada de portes obertes a la excavació del Jaciment de Sant Jaume-Mas d'en Serrà Foto: Ajuntament d'Alcanar
La campanya finalitzarà el pròxim 20 d'agost i posteriorment es farà una xerrada sobre els resultats de la campanya d'excavacions d'enguany, en el marc de 'Tyrika, el Festival Iber d'Alcanar'.