L’Ebre registra enguany el cabal més baix de la seua història al seu pas per Tortosa

Publicat el 22 de novembre de 2012 a les 12:09

La sequera, i la regulació dels embassaments, són els que fonamenten unes xifres tan baixes, només comparables a les que es van donar els anys hidrològics 1989-1990, amb 4.284 hm3 al pas per Tortosa, i 2001-2002, amb 4.121. De fet, des d’aquest darrer any sempre s’havien superat els 6.000 hectòmetres cúbics, i ara no s’ha arribat a 4.000.

Això si, en dades mensuals corresponents a enguany, la Confederació Hidrològica de l’Ebre exposa que sempre s’han superat els 100 m3 de cabal mínim en mitjana mensual (que no diària). Només al novembre del 2011 es va fregar l’incompliment, amb 103 m3/seg. Ara bé, aquestes són les xifres que ha aportat la Confederació just després que els tècnics anessen a revisar la mesura a l’estació d’aforament de Tortosa, perquè amb anterioritat, eren més baixes i sí que s’enregistraven mitjanes mensuals inferiors al que marca el pla hidrològic en vigor. Segons fonts de la CHE, però, aquest cabal mínim “és una recomanació que recull la llei però no un mínim d’obligat compliment”. Amb tot, s’ha produït una elevació de les dades de cabal que quedaven recollides setmanes enrere a les estadístiques de la seua pàgina web. La CHE assegura que això respon a una correcció obligada degut als canvis morfològics que va patint el riu per la seua dinàmica natural, i de vegades, diuen les mateixes fonts, l’estació d’aforament, com que fa els càlculs a partir de la làmina de profunditat d’aigua, no és prou ajustada. En aquest cas, afirmen, estava mesurant menys cabal del que passava.

Segons l’hidròleg Rafa Sánchez, responsable de la proposta de cabal ecològic per al riu Ebre de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, el que és preocupant és la tendència a la baixa del cabal que arriba al tram final del riu Ebre. “Que un any baixi menys aigua no seria greu si els anys posteriors el riu es recuperés”, diu Sánchez. La proposta de cabals que recull el pla hidrològic de la conca de l’Ebre és de només 3.350 hectòmetres cúbics. “Això agreuja encara més aquesta situació”, etziba Sánchez. Això tindrà efectes mediambientals perversos: més macròfits i més mosca negra amb perjudicis irreversibles cap a una espècie protegida en perill d’extinció com és la margaritífera auriculària; també menys qualitat de l’aigua així com efectes  negatius a tota la pesqueria de la mar de l’Ebre, ja que disminuiran els nutrients.

Una postura que ratifica la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). La seua portaveu Susanna Abella assegura que aquesta “és la constatació que el cabal cada vegada serà més baix, perquè hi ha intenció manifesta de reduir el cabal al mínim que marque la llei”. “La CHE vol utilitzar l’aigua al màxim per a que al riu cada cop en baixe menos. Es veu perfectament amb el que ha passat aquest any que s’han limitat a enviar l’aigua justa per omplir amb el cabal ecològic, tot i que molts dies ni l’han cumplit.”, afegeix.

Bona part de responsabilitat la tenen els usos de l’aigua que se’n fa conca amunt. “Es confirma que no hi ha cap intenció d’adreçar el rumb sinó que el pla de conca ja preveu 465.000 ha de regadiu. Això pot donar cabals bastant inferiors als 1.000 hm3 any”, alerta Abella.

La PDE insisteix en què “no ens hem d’acostumar a veure aquestes xifres. La societat civil i classes polítiques ens hi hem de negar rotundament”. Les al·legacions en contra del pla de conca actual i el règim de cabals fixa’t per la CHE en són una bona mostra.