Des de el primer minut l'arròs serà el centre dels actes programats a l'Aldea. El dissabte pel matí tindrà lloc la primera festa de la plantada als voltants de l'Ermita, una festa que ja es celebra a molts altres pobles del Delta. Qui vulga participar s'haurà d'arromangar els camals del pantaló per entrar dins d'un arrossar i aprendre d'autèntics pagesos a plantar l'arròs a la forma tradicional. No faltaran tampoc el 'maxo', l'ase, la jota i la rondalla per acabar de remullar-se de cultura deltaica.

La fira continuarà el diumenge amb tallers de dolços, un vermut gastronòmic, el dinar de la Diada de l'Arròs Col i Fesols amenitzat per la xaranga Suc d'anguila i de tarde, els Quintos de l'Aldea clouran la Fira amb un bingo que han preparat. El dinar popular d'este plat aldeà tant típic arriba a la novena edició i esdevé també l'acte més important de les jornades gastronòmiques. La regidora de Festes, Montse Mola, destaca la importància d'esta diada "creada per promocionar el nostre poble" i que actualment s'ha ampliat "amb forma de fira gastronòmica per tal de donar més importància al producte propi i de proximitat".
La 1a Fira Gastronòmica neix, doncs, amb la intenció de posar en valor els productes de 'quilòmetre zero', que no només és l'arròs sinó també tot el que brota de l'horta que envolta l'Aldea. La regidora de Festes, Míriam Ferrando, destaca que amb estes jornades "creix l'autoestima" i "creix la nostra identitat" com a poble a partir de valorar els recursos i la situació privilegiada de l'Aldea a les portes del Delta. Per la seua part, l'alcalde Dani Andreu encoratge als productors, comerciants i restauradors aldeans a "fer pinya al costat d'un símbol de qualitat com és el nostre producte propi i de proximitat".