La 1a Fira Gastronòmica de l'Aldea girarà en torn la cultura de l'arròs

El cap de setmana del 28 i 29 de maig s'organitza també la 1a Festa de la plantada, la 9a Diada de l'arròs col i fesols i un tast de vins musical

Publicat el 19 de maig de 2016 a les 16:00
Actualitzat el 19 de maig de 2016 a les 17:58
La temporada de la plantada de l'arròs arriba al Delta de l'Ebre i l'Aldea, com a bona població deltaica, aprofita l'ocasió per reivindicar la seua tradició de vil·la pagesa. L'últim cap de setmana de maig el municipi del Baix Ebre s'omple d'esdeveniments gastronòmics per promocionar el producte local i donar un impuls al sector de la pagesia, el comerç i la restauració. A la ja tradicional Diada de l'Arròs, Col i Fesols, se sumarà una festa de la plantada a la zona de l'ermita i la primera Fira Gastronòmica, la qual ve carregada d'actes.

Des de el primer minut l'arròs serà el centre dels actes programats a l'Aldea. El dissabte pel matí tindrà lloc la primera festa de la plantada als voltants de l'Ermita, una festa que ja es celebra a molts altres pobles del Delta. Qui vulga participar s'haurà d'arromangar els camals del pantaló per entrar dins d'un arrossar i aprendre d'autèntics pagesos a plantar l'arròs a la forma tradicional. No faltaran tampoc el 'maxo', l'ase, la jota i la rondalla per acabar de remullar-se de cultura deltaica.
 
A continuació l'acció es traslladarà a l'esplanada del costat de l'Ajuntament, on donarà el tret de sortida la 1a Fira Gastronòmica de l'Aldea amb una degustació d'arrossos maridats amb vins i caves de la DO Terra Alta. De tarde s'han programat tallers i activitats pels més menuts i es començaran a servir les primeres tapes a càrrec dels restauradors locals i, ja de nit, tindrà lloc un dels actes més destacats: el tast de vins i caves (tot acompanyat de més tapes) amb les actuacions del grup de rock ebrenc la Reina del Blackjack i el DJ Lluís Torralbo.

La fira continuarà el diumenge amb tallers de dolços, un vermut gastronòmic, el dinar de la Diada de l'Arròs Col i Fesols amenitzat per la xaranga Suc d'anguila i de tarde, els Quintos de l'Aldea clouran la Fira amb un bingo que han preparat. El dinar popular d'este plat aldeà tant típic arriba a la novena edició i esdevé també l'acte més important de les jornades gastronòmiques. La regidora de Festes, Montse Mola, destaca la importància d'esta diada "creada per promocionar el nostre poble" i que actualment s'ha ampliat "amb forma de fira gastronòmica per tal de donar més importància al producte propi i de proximitat".

La 1a Fira Gastronòmica neix, doncs, amb la intenció de posar en valor els productes de 'quilòmetre zero', que no només és l'arròs sinó també tot el que brota de l'horta que envolta l'Aldea. La regidora de Festes, Míriam Ferrando, destaca que amb estes jornades "creix l'autoestima" i "creix la nostra identitat" com a poble a partir de valorar els recursos i la situació privilegiada de l'Aldea a les portes del Delta. Per la seua part, l'alcalde Dani Andreu encoratge als productors, comerciants i restauradors aldeans a "fer pinya al costat d'un símbol de qualitat com és el nostre producte propi i de proximitat".