La CHE obre comportes i augmenta a 1.400 m3/seg. el cabal del riu l’Ebre

La Confederació preveu avingudes extraordinàries al tram mitjà de l’Ebre a partir de dijous

Publicat el 24 de febrer de 2015 a les 16:45
Actualitzat el 25 de febrer de 2015 a les 11:14

La crescuda de l'Ebre, avui, a punt de depassar els taulats del pas de barca de Flix. Foto: (Via @francescbarbero)


El cabal del riu Ebre en el seu tram final ja supera avui els 1.400 m3/seg. Els embassaments de Mequinença, Riba-roja i Flix estan incrementat la soltada d’aigua  per poder gestionar les crescudes riu amunt. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha informat esta tarda en un comunicat que té previsions d’un episodi d’avingudes extraordinàries per al tram mitjà de l’Ebre a partir de dijous, degut a les pluges que s’esperen en les properes hores, a les que se suma el fet que s’està fonent la neu principalment des de la capçalera de l’Ebre fins a la del riu Gállego.

D’esta manera, tot i que és encara incert com pot créixer l’Ebre, perquè depèn del compliment de les previsions meteorològiques, les estimacions de la Confederació indiquen l'inici d'un episodi de crescudes generalitzades en els afluents de la marge esquerra i en l'eix de l'Ebre, “que podrien tindre la consideració d'avinguda extraordinària per al tram mitjà de l'Ebre”.
A l’espera que demà es puguen actualitzar les previsions en funció de les precipitacions observades, la CHE està duent a terme desembassaments preventius per anar laminant els cabals.

Així, actualment hi ha ordre de desembassament de 1.400 m3/seg. a Mequinensa, per damunt dels 1.200 dels últims dies i molt superior als 250 m3/seg., del mes de gener. Per damunt dels 1000 m3/seg. s’han inundat ja alguns embarcadors fluvials i passos de barca ebrenc, i els pescadors d’angula del Delta de l’Ebre, tal com ha informat la Cadena Ser Ebre, fa un mes que no poden treballar degut a l’elevat cabal. Per contra, estes crescudes de cabal resulten molt beneficioses pel que fa a l’aportació de nutrients i de sediments al delta i a la zona marina propera a la desembocadura.