La Comissió Cívica del Patrimoni demana un enderroc ordenat de les cases de la Catedral

Atesa la immediatesa de l’enderrocament, reclama que es preserven els elements constitutius d'informació històrica ubicats en els immobles | També defensa que el futur projecte urbanístic respecte el traçat històric del carrer Croera

Publicat el 08 de juliol de 2015 a les 16:18
Actualitzat el 08 de juliol de 2015 a les 17:59

Imatge de la roda de premsa d'este matí. Foto: Sofia Cabanes



La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre demana a l’Ajuntament de Tortosa que el procés d’enderrocament de les Cases de la Catedral no es faça maquinalment ni amb celeritat, sinó que es duguen a terme acuradament, de dalt a baix, i sota la supervisió tècnica d’un arqueòleg que puga documentar degudament tota la informació històrica continguda en els diferents element conservats. Així ho ha fet saber este migdia en una roda de premsa, on ha donat a conèixer el contingut del dictamen que han elaborat sobre l’assumpte.
 
Malgrat que “cap partit polític del municipi durant tots estos anys, tant els de govern com els d’oposició, s’han posicionat en contra de l’enderrocament” i “l’estratègia de degradació forçada d’aquests edificis” que  “ha donat com a resultat l’acceptació social de l’enderroc com a única alternativa aparentment viable i al final d’un llarg i complicat procés administratiu el resultat del qual serà la destrucció irreversible d’elements patrimonials de la ciutat”, la Comissió havia rebut algunes peticions per analitzar la situació de les cases.
 
Tal com ha anunciat el consistori, les cases seran enderrocades després de la Festa del Renaixement. La Comissió Cívica del Patrimoni considera que existeixen “raons patrimonials i històriques” que recomanarien conservar estes edificacions i han subratllat que estan construïdes en el que era la muralla de tancament fluvial de la ciutat, presumiblement hereva del primer clos. “Cal tenir present, d’altra banda, el valor intrínsec de les pròpies cases amb una fisonomia inconfusible i de valor identitari del que n’és avui el darrer vestigi d’ un model comú i característic de la ciutat com és el fet de les façanes sobre voladís”, apunta el dictamen. Allò que més preocupa, subratllen a més, “és que amb l’enderrocament de les cases i la posterior urbanització de l'espai es pogués desdibuixar un dels eixos històrics més importants de la ciutat, el que uneix de nord a sud i que històricament ha vertebrat Tortosa”, és a dir, que el projecte urbanístic, que encara no s’ha aprovat, “permeta mantenir el traçat històric del carrer Croera”.

“Som conscients que molts coses se faran però per coherència en la nostra manera de pensar, demanem que la direcció facultativa garanteixin el correcte funcionament de l’enderroc. Per preservar elements arqueològics i històrics”, ha apuntat la directora de la Comissió, la historiadora Victòria Almuni. La Comissió també demana poder fer un seguiment de l’enderroc, que s’hauria d’executar en 4 mesos.  “Suposem que les propostes que fem són molt de sentit comú i formaran part de les intencions que té l’ajuntament en relació al procés. No crec que hi haja diferència de criteris”, ha afegit Almuni.