Així ho ha anunciat la Junta Rectora de l'entitat, que esta nit ha presentat en assemblea de socis els comptes del 2011 i 2012 -que havien acumulat 2,2 MEUR de pèrdues- i també ha fet un ampli repàs de quina és la situació actual en els àmbits econòmic, judicial i concursal. Després d'un any i mig de caiguda, els socis han sentit el primer bon missatge d'optimisme, llençat, això sí, amb cautela. "A finals de 2013 preveiem assolir una facturació de 2,5 MEUR, un 20 % més que l'any passat", ha explicat la presidenta de la Cooperativa, Montse Llosa, en una assamblea en la qual, per primer cop, s'ha negat l'assistència als periodistes. Una xifra que s'ha aconseguit bàsicament "reduint costos i optimitzant recursos. Es gastava molt en llum i aire condicionat. Hem incrementat lloguers, hem subrogat algun treballador i intentem que els pagesos d'aquí i d'altres pobles vinguin i porten gènere, perquè de demanda en tenim molta". L'any passat a estes alçades, la Cooperativa havia gastat 600.000 euros en personal. Ara, esta partida ascendix als 194.000 euros. Actualment, un 80 % de la producció de la Cooperativa de l'Aldea s'exporta a l'estranger i s'ha arribat a un punt "en què hi ha més demanda que oferta", ha afegit Llosa. Amb tot plegat, els números de l'entitat es van començar a capgirar a partir del maig passat.
Tot i això, els responsables de l'entitat, que acumula un deute de 7,8 MEUR, reconeixen que el retorn dels estalvis als impositors "serà llarg i lent". De fet, un dels consultors que assessora la Cooperativa, Josep Arnó, ha explicat que "en el millor dels escenaris possibles", es podrien podria pagar a creditors i impositors "en 15 anys". Per aconseguir-ho, la Cooperativa hauria d'obtenir durant tot aquest temps un mínim de 400.000 euros de beneficis anuals. Si això es produeix, "es preveu començar a tornar diners, a poc a poc, d'aquí a 3 o 4 anys", ha afegit Llosa, però si les previsions no es compleixen el retorn del deute es pot allargar durant més de 30 anys.
Malgrat tot, els socis que acudixen a les assemblees, que són cada cop menys avui, uns 200 es prenen amb resignació les explicacions de la Junta Rectora. "Ells porten els seus números. Però estan condicionats sempre al pla de viabilitat i al conveni que s'ha de votar en assemblea per poder tirar endavant l'entitat. Ens volen convèncer per anar al conveni i temem que amb un quitança molt elevada", ha declarat el president de l'Associació d'Afectats, Jordi Gas. El president dels afectats sosté que "la producció de la Cooperativa ha baixat" i que així "serà molt difícil retornar els 4,5 MEUR dels impositors que continuen entrampats".
Vies judicials
Tot i que no s'hi volen aferrar, els dirigents de l'entitat admeten que, si les demandes judicials prosperen, "es poden aconseguir indemnitzacions que ajudarien a avançar el període de retorn dels diners", segons ha explicat Llosa.
El Jutjat d'Instrucció número 1 de Tortosa treballa en la querella criminal que en un inici l'entitat va presentar contra l'exgerent, Daniel Ferré, i per la qual s'han acabat imputant 11 persones, entre les quals antics membres de la Junta, inspectors de la Generalitat, auditors i familiars de Ferré. Per la via mercantil, l'administrador concursal de la Cooperativa, Mariano Hernández, ha presentat una demanda de responsabilitat civil professional per valor de 4,81 milions d'euros contra l'antic auditor de Juan Torres, l'empresa on treballava, BDO, i la seva asseguradora, Mapfre.
Per últim, els socis han votat també esta nit la dissolució de la Secció de Crèdit. "La Secció de Crèdit ha perdut el seu sentit. A hores d'ara, mantenir jurídicament fa que estigui en una situació de debilitat respecte el compliment de les normatives vigents", ha explicat Josep Arnó. La dissolució s'ha tirat endavant amb un 60 % dels vots a favor.