La cooperativa Som Cuina, dedicada als serveis de càtering, fa vuit mesos que viu pendent d'haver de deixar el local que li va llogar l'Ajuntament de La Ràpita a causa d'un conflicte administratiu que està enfrontant les dos parts i que ja ha arribat als jutjats. El cas va saltar a la llum pública este dijous, quan la cooperativa, a travès d'una publicació a Facebook, denunciava el cas. "Sense ordre judicial pretenen desnonar-nos", asseguraven. Les treballadores de Som Cuina demanàven suport a la població i la seua publicació ha estat compartida centenars de vegades a travès de la xarxa social.
Tot plegat ha obligat l'Ajuntament a esclarir els fets. El consistori rapitenc sostè que Som Cuina ha de justificar el "projecte social" que havien de desenvolupar segons s'especifica en el contracte signat el juliol de 2014, amb validesa per a 4 anys. Este contracte suposava cedir en règim de lloguer un local de 140 m2 propietat de l'Ajuntament per 242 euros mensuals subjecte a una sèrie de condicions que s'especifiquen en un plec de clàusules. Des d'octubre de 2015, segons ha defensat l'Ajuntament, la cooperativa ha estat requerida en diverses ocasions per què presentés els documents acreditatius de la seua tasca conforme els requisits establerts per contracte, i pels quals l'Ajuntament li va llogar el local a un preu avantatjós.
Estes condicions fan referència al desplegament de programes de dinamització de la dona, formació en activitats relacionades amb la cuina, foment del treball al municipi i creació de llocs de treball destinats sobre tot a dones en situació d’atur i persones amb risc d’exclusió social. L'Alcalde Josep Caparrós ha explicat que "o no es va presentar la documentació per justificar estos objectius o fins i tot es va presentar documentació que no és vàlida". Caparrós també ha volgut subratllar que durant 8 mesos l'Ajuntament s'ha estat reunint amb Som Cuina per trobar una solució, "allargant els terminis administratius" i fins i tot "proposant diferents locals disponibles al municipi" per tal que la cooperativa hi pugués traslladar les seues activitats.
Per la seua banda, l'advocada de la cooperativa, Cinta Montferrer, defensa que l'Ajuntament de La Ràpita "no és competent" per resoldre el contracte. Montferrer argumenta que el local és un "bé patrimonial" i, per tant, "s'ha de gestionar com un particular", per la qual cosa esta decisió s'hauria de dirimir en un jutjat civil i no per la via administrativa. Així, Montferrer invoca a la llei d'arrendaments urbans, que depèn de la jurisdicció civil, i que segons l'advocada protegix el contracte de lloguer de Som Cuina. Així mateix, la lletrada deixa clar que a Som Cuina "estan al corrent de tots els impostos i pagaments, estan fen l’activitat per la qual van arrendar - menjar per emportar-, i no han donat cap tipus d’incompliment que puga donar lloc a una rescissió contractual", subratlla.
Sobre este darrer punt l'Ajuntament de La Ràpita discrepa, ja que al contracte també s'especifica que si no es compleixen "les millores relacionades amb la satisfacció d'exigències socials o de fomentar el treball al municipi" serà "causa de rescissió del contracte per considerar-se que no es compleix amb la finalitat inicialment prevista per l'Ajuntament". A més, el consistori argumenta que "el fet de no acreditar el compliment dels objectius establerts podria comportar un tracte de favor respecte a altres empreses del municipi".
Ara mateix el cas es troba als jutjats del Contenciós-Administratiu de Tarragona després que Fademur (Federació d'associacions de dones rurals) hi presentés recurs el 17 de maig passat. Esta entitat amb seu a Madrid havia estat al darrere de la creació de Som Cuina al 2010, com a projecte de formació en cuina a vint dones a l'atur. Els projectes engegats per Fademur estaven finançats pel Ministeri d'Agricultura i fons europeus i, en el cas de Som Cuina, l'Ajuntament va participar en la seua època adquirint el local i equipant-lo.
Justament la intervenció de Fademur entre març i abril va ser, segons Josep Caparrós, el motiu pel qual les converses entre Som Cuina i l'Ajuntament van empitjorar. "Mentre estàvem buscant una solució amb la cooperativa, Fademur ha decidit portar-ho al jutjat". De fet, l'última reunió mantinguda amb Som Cuina va ser 31 del maig, on l'Ajuntament va fer propostes de locals buits per traslladar la cooperativa, i uns dies enrere, el 17 de maig, ja s'havia presentat el procediment contenciós-administratiu. Caparrós també denuncia que ha rebut "pressions des de fa mesos per part de Fademur exigint continuar mantenint l'arrendament aprofitant el preu avantatjós, tot i reconèixer que no s’han justificat els objectius, i prioritzant els seus interessos econòmics en forma de subvencions europees per sobre d'estos llocs de treball".
La Cooperativa Som Cuina, després del projecte de formació iniciat per Fademur el 2010, va iniciar les seues activitats de càtering a preus molt econòmics l'any 2013. Aleshores eren quatre sòcies que s'embarcaven en un projecte amb un marcat objectiu social: donar feina a dones en situació d'exclusió social al medi rural. Aleshores la idea era que l'empresa pugués donar feina a moltes més dones, però avui dia només han aconseguit ser una plantilla de sis treballadores, tres de les quals són sòcies cooperativistes. Totes elles treballen a mitja jornada, el suficient per poder realitzar els encàrrecs de catering que tenen des del Camp d'Aprenentatge i Poblenou del Delta, a part dels particulars que demanen els seus serveis.
Les responsables de Som Cuina lamenten les dificultats que tenen per aconseguir encàrrecs de les diferents institucions públiques del poble, com els centres educatius, i per això reconeixen que no poden oferir més llocs de treball. D'altra banda, també expliquen que els excedents de menjar els donen a la Creu Roja i a les persones que són derivades dels serveis socials de l'Ajuntament.
Ara que el cas ha arribat als jutjats, tant des de Som Cuina com de l'Ajuntament confien en que es solucione per esta via i siga la Justícia qui resolgue la controvèrsia.
La cooperativa rapitenca Som Cuina haurà de deixar el local llogat per l'Ajuntament si no acredita un «projecte social»
L'Ajuntament argumenta que la cooperativa no ha presentat els documents que justifiquen el contracte d'arrendament signat entre les dues parts a un preu avantatjós i opta per rescindir-lo | La Federació d'associacions de dones rurals ha presentat un
Ara a portada
Publicat el 17 de juny de 2016 a les 13:32
Actualitzat el 18 de juny de 2016 a les 18:02
Et pot interessar
-
Societat Instal·len càmeres lectores de matrícules a l'Ampolla
-
Societat L'Hospital Comarcal d'Amposta, pioner en cirurgia ginecològica avançada sense cicatrius
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents