
El procés de privatització que viu la sanitat pública a Catalunya i els casos de corrupció que han anat veient la llum, en la pràctica totalitat vinculats als consorcis sanitaris que s’han constituït van centrar la taula rodona que dissabte va organitzar ICV Entesa per Tortosa al centre cívic de Ferreries, la qual va ser seguida per prop d’un centenar de persones. A la taula, Albano Dante, de la revista ‘CafèambLlet’, Agustí Colom, economista i ex síndic d'ICV que va denunciar sonats casos de corrupció i Pere Genaró, metge i un dels portaveus de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de les Terres de l'Ebre. Tots tres van exposar els seus punts de vista sobre el camí que seguix la política sanitària al país i en bona part, van marcar la divergencia respecte al rumb que hauria de seguir.
“La sanitat pública ha de ser universal, equitativa i integral”, va recordar en la seua intervenció Genaró, una afirmació que emmarca uns objectius no assumits ni assolits actualment. “Universal perquè si no ho és, entre altres coses, sorgeixen bosses de població no controlades sanitàriament, i això repercutix sobre el conjunt”, explica.
També equitativa, de manera que tothom hi puga accedir en igualtat de condicions i al temps que establix la literatura mèdica –qüestions que van en retrocès degut a les retallades-, i integral, amb polítiques actives que busquen una sanitat global i no nomès paliativa. Per la seua part, Albano Dante, just en cumplir-se un mes des que fos tombada la condemna a la seua revista per vulnerar l’honor de l’assessor d’Artur Mas, Josep Maria Via, va ser taxatiu en afirmar que "no és que no ens puguem permetre esta sanitat, el que no podem permetre és este nivell de ‘xoriços’ a la sanitat pública". Dante va repassar els casos de corrupció que ha anat destapant CafèambLlet, tot remarcant que estan vinculats a la constitució de consorcis sanitaris formats per empreses privades i institucions publiques sobre els que no prima la mateixa fiscalització que als centres exclusivament públics.
En este sentit va resultar de gran interés la intervenció d’Agustí Colom, que en la mateixa línea va exposar la seua experiencia sobre les dificultats de fer auditories quan es tracta de consorcis sanitaris. Colom va girar el dit cap a la mateixa societat, ja no com a responsable dels diversos “expolis de diners públics” que han sortit a la llum, però si, va dir, “de l'elecció dels nostres representants polítics, tot i els evidents casos de corrupció que existixen en els partits que ostenten la governabilitat del nostre país". Cal recordar que Colom durant la seua labor com a síndic va destapar informes fiscalitzadors força eloquents, com l’anomenat Informe Crespo, que va destapar irregularitats econòmiques en la Corporació de Salut de la Selva i el Maresme. L’any passat, proposat de nou com a síndic per ICV, va ser vetat per un pacte entre CiU, PSC i Esquerra i per tant exclòs de la Sindicatura de Comptes, composada per set síndics que nomena el Parlament.
Jordi Jordan, portaveu d’ICV-Entesa per Tortosa a l’Ajuntament de Tortosa, ha resumit l’esperit del debat organitzat per la seua formació en el fet que “no som clients sinó pacients, per tant, tot el que estiga en mans privades ens portarà a ser un element de benefici enlloc d'un bé social”.