La crisi comença a remetre a l’Ebre

L’atur ha caigut en 30 dels 52 municipis del territori respecte del segon trimestre del 2012.

Publicat el 09 de desembre de 2013 a les 14:03
Imatge de la vaga del 14 de novembre de 2012 Foto: Sofia Cabanes

El pitjor de la crisi ja ha passat. Això és el que assegura l’informe de conjuntura econòmica de la càtedra d’economia local de la URV corresponent al tercer trimestre del 2013. “És un tercer trimestre en què la desacceleració de la caiguda que es ve observant des de fa molts trimestres continua perdent vigor. Per tant, la davallada continua, però és un davallada més petita”, segons ha assegurat el director de la càtedra el doctor en economia Joan Antoni Duró.

Segons detalla l’informe, el nombre total d’aturats de les Terres de l’Ebre s’ha situat de mitjana en les 15.626 persones el tercer trimestre del 2013, un 0,2% superior al mateix trimestre del 2012. L’atur ha caigut en 30 dels 52 municipis del territori respecte del segon trimestre del 2012. L’atur masculí ha caigut un 4,1% en termes interanuals, però el femení ha continuat creixent, encara que a un ritme menor (6%). “No hem de ser optimistes ni pessimistes, però crec que els indicadors ja ens situen a l’arribada en aquest punt en què comencem a créixer, encara que això no s’observa a nivell global”, ha afegit Duró.

La construcció, amb una caiguda interanual del 14,5%, continua sent el gran sector productiu on la davallada de l’afiliació ha estat més intensa. No obstant això, prossegueix la tendència a la moderació en la caiguda, que se situa als nivells més baixos des del segon trimestre del 2011. Una dada especialment encoratjadora és la important moderació de la caiguda a la indústria, que ha passat del ‐9% del passat trimestre al ‐5,7% d’aquest trimestre. Per contra, els serveis veuen accelerar, tot i que moderadament, la caiguda de l’afiliació, fins al ‐2,4%. 

La recuperació econòmica arribarà abans o després que a la resta de Catalunya? “Podria arribar abans si per exemple hi ha una molt bona temporada turística o si hi ha una bona temporada agrària, però res fa pensar que puga arribar molt molt abans. Per tant crec que arribarà en la mateixa línia, segons o fins i tot primer trimestre”, respon Duró. “Òbviament, la situació no és comparable. Lla baixada registrada aquí ha estat molt més dura que a nivell global, per tant a la fase de recuperació, que es donarà a Terres de l’Ebre necessita taxes de recuperació molt més grans que la mitjana. Aquest és el nostre desafiament en els propers anys”, ha conclòs.