La cultura popular i contemporània s'unixen en les Jornades Culturals de la Ràpita

Actuacions musicals, conferències, presentacions de llibres i documentals composen el programa que s'estén de l'1 al 23 de setembre

L'Agrupació Musical Rapitenca tindrà un paper important en els actes de les Jornades Culturals
L'Agrupació Musical Rapitenca tindrà un paper important en els actes de les Jornades Culturals | Cedida
Redacció
31 d'agost de 2016, 14:06
Actualitzat: 07 de setembre, 9:13h
La Ràpita enceta este dimecres les Jornades Culturals 2016, que es desenvoluparan fins al 23 de setembre. Les jornades, organitzades per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, arrenquen amb un clar accent innovador i contemporani, el que li atorga l’Eufònic Arts Sonores i Visuals a les Terres de l’Ebre. El festival marcarà la línia de sortida d’unes jornades que inclouran també propostes més tradicionals i variades, com audicions de sardanes, escacs, un mercat d’aliments ecològics, el cicle de xerrades ‘Les bandes de música a La Ràpita’, presentacions de llibres i documentals, el Festival Internacional de Guitarra i el Concert per la Ràpita, entre altres molts actes.

"Les jornades culturals pretenen ser un punt de trobada en el qual conflueixen l’art més avantguardista i innovador i les manifestacions de cultura d’estil més tradicional. Això permet que tant els rapitencs com els visitants de totes les edats i amb inquietuds culturals diferents puguen trobar durant estes tres setmanes multitud d’actuacions i esdeveniments per gaudir de la cultura”, ha destacat la regidora de Cultura, Èrika Ferraté.

La música té un pes molt significatiu ja d’entrada. Els primers quatre dies, fins el 4 de setembre, tindrà lloc el Festival Eufònic que tindrà a la Ràpita el seu epicentre. Aquest cap de setmana també hi haurà lloc per la música tradicional, amb una audició i ballada de sardanes, amb la Cobla Principal Rapitenca i l’Agrupació Sardanista Local, dissabte 3 a la plaça del Cóc, a les 19.30 hores.

I una altra cita ineludible, emmarcada en el XXI Festival Internacional de guitarra, és el concert ‘Cançons de dues terres, boleros i havaneres’, amb Diamela del Pozo (veu) i Alfredo Panebianco (guitarra), divendres 9 de setembre, a les 20.00 h, a l’Església Nova. Entre els plats forts cal incloure a l’agenda el dissabte 10 de setembre, a les 22.00 h, a la plaça del Cóc, amb la VI edició d’Un concert x la Ràpita, amb la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, l’Orfeó Pau Casals, la Coral de l’AMR, la Coral del Casal Municipal, la Coral de la Casa del Mar i el cor participatiu de la Ràpita.

Cultura popular, xarrades, presentacions...
Altres manifestacions culturals tenen també cabuda al llarg de les jornades, des de tornejos d’escacs com l’Actiu Escacs960 (sistema Fisher), a la ja tradicional Trobada de Gegants i Cap-grossos dissabte 17 de setembre, cercaviles i l’exposició de manualitats a càrrec de l’artesà cultural José Borràs Martí ‘lo fuster del Barri’ (del 8 a l’11 de setembre al carrer Madrid, 3). També cal destacar el cicle de conferències sobre ‘Les bandes de música de La Ràpita’ o la xerrada sobre ‘El general Cabrera i el pas de l’Ebre de l’Expedició Reial’, a càrrec de Josep M. Llasat. Dissabte 10 i diumenge 11 de setembre a l’Església Nova tindrà lloc la Quarta edició de Camins conscients, amb activitats pràctiques i xerrades relacionades amb el creixement personal i la salut, així com el Mercat d’aliments ecològics, diumenge.

Pel que fa a presentacions de llibres, dimecres 7 de setembre es presentarà a l’Església Nova el volum ‘La Mare de déu de la Ràpita: la història, les imatges, els Quinquennis i la devoció del poeta’. Encara en matèria literària, l’escriptora Flàvia Company oferirà el recital poètic ‘Yo significo algo’ dissabte 17 de setembre. Així mateix, l’organització ha previst enguany la projecció de dos documentals: ‘Aïllats, la memòria de Columbretes’, divendres 16, i .’Per què Xile?’, realitzat per Eva Mascarell, divendres 23.