
Els membres de la CUP Ebre i CUP Reus, en la roda de premsa d'avui a Tortosa. Foto: Sílvia Berbís
La CUP ha demanat avui que es dirimisquen responsabilitats polítiques arran del cas Coslado, la peça separada n. 7 del cas Innova que instruïx el jutjat número 3 de Reus. Davant els fets descrits a la darrera interlocutòria del jutge pel cas Ambulàncies Baix Ebre, representants de la CUP Ebre i CUP Reus reclamen explicacions als polítics que participen de la gestió de Sagessa pel que consideren una “manca de control i malbaratament de diners públics”. Concretament demanen la dimissió del president del grup i alcalde de Reus, Carles Pellicer, a qui juntament amb els alcaldes de Tortosa, Ferran Bel, i d’Amposta, Manel Ferré, estudien denunciar davant la Fiscalia “per l'obstrucció i manca de voluntat com a membres de Consell d'Administració de Sagessa a l’hora de fiscalitzar l'empresa”.
La CUP ha valorat com a “greus i indignants” els fets descrits en la interlocutòria “perquè apunten una xarxa de presumpta corrupció que afecta les elits de la sanitat catalana”. El jutge descriu una presumpta relació de suborn entre Bernardo Coslado, president d'Ambulàncies Baix Ebre, i Josep Prat, director de l'Institut Català de la Salut (en el moment dels fets investigats), amb l'objectiu d'obtenir un tracte de favor en les concessions dels serveis de transport sanitari a les Terres de l'Ebre. També revela un seguit d’irregularitats en l’adjudicació del transport sanitari en referència a Ambulàncies Baix Ebre.
Segons, Núria Rodríguez, portaveu de CUP Ebre, “l'auto descriu evidències d'una gestió fraudulenta en els hospitals de les Terres de l'Ebre gestionats per Sagessa, concretament l'hospital comarcal d'Amposta, l'hospital comarcal de Mora d'Ebre i FUSSMONT”. Així, ha remarcat que “presumptament han hagut dobles factures (pagar dos vegades pel mateix servei), unflada de preus (els serveis a Ambulàncies Baix Ebre es pagaven amb preus molt superiors als del mercat) i adjudicacions presumptament il·legals (sense concurs públic)”. Uns fets que confirmen les crítiques que efectua la CUP en el sentit que “el model de gestió de Sagessa, el model public-privat (capital públic-gestió privada) facilita l'opacitat, obstaculitza la transparència i la fiscalització, i per tant facilita el clientelisme, portes giratòries i possibles corrupcions”, segons ha apuntat. De fet, en l’origen del cas Innova que instruïx el jutjat de Reus hi ha la denúncia que la CUP va presentar a l’Audiència Nacional el 2011.
Per tot, la CUP reclama als membres del Consell d'Administració de Sagessa de les Terres de l'Ebre en el període 2008-2011 -concretament Ferran Bel, Pere Panisello, Lluís Soler, Manel Ferré, Joan Martín Masdeu, Laia Subirats, Jordi Jardí i Carles Luz- que “donen la cara i expliquen quines mesures van prendre durant aquell període per assegurar que no hi hagués comportament irregular” i els acusa de “manca de control en la gestió, que ha fet possible un presumpte malbaratament de diners públics en la gestió de la sanitat pública”.
«El 80 % de les contractacions no complixen la legalitat»
D'altra part, David Vidal, regidor de la CUP a Reus, ha exposat que, segons dades de la mateixa empresa, “aproximadament el 80 % de les contractacions que ha fet Sagessa no complixen la legalitat”. Una situació que evidencia “la manca de voluntat dels membres del Consell d'Administració de Sagessa a l’hora de fiscalitzar la gestió de l'empresa i prendre les mesures oportunes perquè mai es torne a produir este descontrol en la gestió dels diners públics”. En referència a això ha explicat que no ha estat fins la reunió mantinguda ahir quan “s’han aprovat per primer cop a Sagessa les normes de contractació de serveis i adjudicacions que ha de seguir l'empresa”.
Els representants de la formació que han comparegut avui en roda de premsa han proposat, “per arreglar el desastre”, la creació d’una taula de treball formada per interventors municipals per regular les contractacions, dur a terme auditories de totes les fundacions que depenen de Sagessa i traslladar les propostes a les instàncies que de fiscalització pública”.
Per tot, estudien presentar en els pròxims mesos una denúncia a fiscalia per la manca de compliment de les funcions públiques dels membres del Consell d'Administració de Sagessa, “perquè la seua tasca és la de controlar la gestió dels diners públics”, recorda la formació.