La Fira Intercomarcal de l’Oli de Móra la Nova inclourà enguany les Jornades Gastronòmiques, el “Mosset amb oli”

Publicat el 26 de gener de 2016 a les 11:57
Actualitzat el 26 de gener de 2016 a les 12:11

Cartell de la FIO d'este 2016. Foto: Cedida



El pavelló firal de Móra la Nova acollirà este cap de setmana, dies 30 i 31 de gener, la XIV Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO) de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. El certamen oferirà una quarantena d’estands de les diferents cooperatives, almàsseres i productors del territori que exposaran i posaran a la venda els millors olis del territori. La novetat més destacada d’esta edició, segons ha explicat la regidora de Fires, Míriam Vinaixa, l’hem de buscar “en l’organització d’unes Jornades Gastronòmiques que sota el nom de ‘el Mosset amb oli’, oferirà diferents tapes on el principal protagonista serà l’oli d’oliva. Volem que el certamen no siga només un espai d’exposició i venda sinó també un espai on donem valor afegit i una mirada diferent a un producte tan quotidià”. Amb este mateix objectiu, l’organització ha escollit com a inauguradora de la FIO la reconeguda cuinera reusenca, Mariona Quadrada, que oferirà el taller “La cuina de l’oli”.

Altres novetats d’enguany seran: una caminada diumenge al matí entre oliveres centenàries, l’elaboració en directe d’escultures de fusta fetes amb motoserra i un taller infantil -“Els 5 sentits de l’oli”- a càrrec dels alumnes de l’Escola agrària de Gandesa. El certamen firal tornarà a oferir activitats tan arrelades com ara l’esmorzar popular amb la típica clotxa regada amb oli, el concurs d’allioli, un berenar popular de pa amb oli, sucre o sal, i el sorteig de lots d’oli.

En el marc de la fira tindrà lloc un any més el Concurs d’Olis de la FIO del qual n’és jurat el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, un òrgan format per 32 tastadors d'oli professionals. Serà el diumenge a les 18.30 h quan es lliuraran els premis del 14è Concurs d’Olis de la FIO. I, per tercer any consecutiu, la FIO celebrarà un concurs popular per escollir el millor oli de la mostra, en el qual el jurat seran els visitants de la Fira que hauran de fer un mínim de cinc tastos i votar els olis que més els hagin agradat. El productor més votat en el concurs rebrà una distinció. I també, novetat d’enguany en el terreny de la valoració dels olis exposats, els organitzadors han inclòs el Tast d’olis per part dels membres del Club Oli-Tast, que és un club de recent creació, finals del 2015, impulsat pel Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya, format per persones amb interès amb el món de la cultura de l’oli, tant del sector productor, com del sector gastronòmic i turístic. Vinaixa ha remarcat que “serà com un triple raser per veure quins són els millors olis exposats o els més apreciats”.

La inauguració oficial de la Fira tindrà lloc dissabte, a les 17.30 hores. La FIO, d’entrada gratuïta, tindrà un horari de 17.30 h a 21.30 h, el dissabte, i de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h, el diumenge. El programa de la FIO també inclou la Jornada tècnica de l’Olivera organitzada pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural a les Terres de l’Ebre, que  tindrà lloc divendres, dia 29 de gener, a partir de les 10 del matí, a la Sala d’Actes  de l’Ajuntament.

La Comissió de Fires ha produït enguany un vídeo promocional de la FIO: