
Les embarcacions han iniciat el camí de tornada a port avui mateix. Foto: bdiComunicación
La flota de vaixells del grup Balfegó ha completat la quota de pesca de tonyina roja assignada per enguany en quatre dies de pesca efectiva. Els quatre vaixells de cèrcol catalans, Frau Dos, Tío Gel Segon, Leonardo Brull Segon i Gepus, i les altres cinc embarcacions franceses amb les quals pesquen de manera conjunta, n'han certificat les captures, han transferit la pesca a les piscines de transport i han iniciat el camí de tornada a port avui mateix.
En total, estos vaixells han pescat, en quatre dies operatius, 1.382 tones de tonyina roja. Es tracta d'un període de temps rècord, un any més, si tenim en compte que la campanya de pesca per cobrir esta quota és d'un mes (26 de maig-24 de juny). Això confirma les previsions del grup Balfegó, quan va assenyalar que completaria la quota en pocs dies, a causa de l'abundància de tonyina observada els anys anteriors i les operacions de pesca d'altres flotes enguany, com l'almadrava.
Segons Juan Serrano, director general de Balfegó, “des que es va modificar el període de pesca, retardant el seu començament 10 dies, fa ara justament tres anys, el temps efectiu que duren les campanyes en tot el Mediterrani s'ha reduït dràsticament, la qual cosa és positiu per a tots: pescadors, armadors, medi ambient i tonyina roja. I, tal com vam sol·licitar, estes ràtios podrien encara millorar-se si el començament de la campanya es retardés 15 dies”, ha apuntat.
D'altra banda, este temps reduït incidix directament en els costos operatius de la flota i en el seu impacte mediambiental, ja que permet consums menors de gasoil, i també reduir les tasques de manteniment o les dels remolcadors que acompanyen la flota.
Finalment, el grup Balfegó exposa en una nota de premsa que ha tornat a aplicar “modernes tecnologies per millorar l’activitat i fer-la sostenible, des del punt de vista, no només biològic, sinó també social i econòmic”, assegura. De fet, és l'única flota que utilitza càmeres estereoscòpiques per determinar el pes exacte dels exemplars durant el procés de transferència des dels vaixells als remolcadors. Es tracta d'un mecanisme de control voluntari que complementa els mesuraments que duen a terme els inspectors de la UE amb les càmeres en traspassar la tonyina a les granges d'aqüicultura.
També utilitza un sistema informatitzat per comunicar a les autoritats competents les captures en temps real, la qual cosa simplifica les tasques de documentació i comunicació exigides per l’ICCAT i la UE, i facilita les labors de control.