La foto fixa de 'Palabra de gitano'

Publicat el 27 de febrer de 2013 a les 11:12

"Malgrat tot, una bona part de la població gitana continua constituint un dels grups més vulnerables i amb més risc d'exclusió social i econòmica de Catalunya, a més de ser víctimes freqüents de pràctiques discriminatòries que impedeixen el seu accés a béns i serveis en igualtat de condicions que la resta de ciutadans catalans". "La comunitat gitana és un dels grups socials amb una imatge social més negativa. La persistència d'aquesta imatge estereotipada i estigmatitzada desemboca en actuacions discriminatòries". (Fundación Secretariado Gitano – FSG).

L'últim Eurobaròmetre sobre discriminació (2012) recull la dada que el 58 % dels entrevistats reconeix que hi ha discriminació per origen ètnic.
"La qüestió de la imatge social de la comunitat gitana té una gran rellevància en la perpetuació de situacions de discriminació, ja que els estereotips negatius i els prejudicis que es van instal•lant en l'imaginari social són la base que afavoreix actituds que provoquen que la població gitana sigui un dels grups socials més rebutjats a Espanya i a Europa", va afirmar Isidro Rodríguez amb motiu dels 30 anys de la FSG.
Aquesta última setmana ha estat motiu de debat l'emissió del programa 'Palabra de gitano', de la cadena privada Cuatro.
El que no pot negar-se és que no hi ha decàlegs a l'abast de tothom per a una millor informació, veraç i que promou la igualtat i la no-discriminació. No obstant això, poques vegades les associacions i veus representatives de diferents col·lectius i comunitats som consultades com a fonts d'opinió per ajudar a contextualitzar la informació i oferir més pluralitat de veus, per tal d'apropar-se a la diversitat real amb què tota comunitat compta perquè és viva i dinàmica.

Els mitjans de comunicació tenen una part de responsabilitat molt important en la perpetuació de determinats prejudicis i estereotips. Potser direu que, finalment, els mitjans són empreses; sí, és veritat, però abans que l'empresa ens empara el dret a la informació, un dret fonamental que incumbeix no només els periodistes o empresaris de la informació, sinó totes les persones, independentment de la seva condició. Per tant, els col·lectius i les comunitats afectades tenen tot el seu dret a manifestar rebuig davant la mercantilització de la discriminació.
"En temps de crisi, les diferents formes de discriminació augmenten i copegen els més vulnerables, entre ells la comunitat gitana. La realitat de la comunitat gitana és una altra, molt més gran i més rica que el que ofereixen programes com el de Cuatro. Aquesta realitat ha canviat els últims anys, però la societat majoritària no ho ha percebut, per la qual cosa projectar els vells estereotips en el mitjans no fa més que reforçar-los". Isidro Rodríguez (Director Fundación Secretariado Gitano).

Ja vam dir en aquest mateix bloc que el que és il·legal a fora, ho és també a Internet. Només cal fixar-se en Twitter i els temes del moment (Trending Topic) que, sota les etiquetes (hastag) #palabradegitano o #pureza, s'han passejat per aquesta xarxa social. A 'Palabra de gitano' sembla que res no ha canviat, que tot continua igual, però la realitat és una altra, milers de gitanos i gitanes treballen, estudien i són ciutadans de fet i no tant de dret a Europa, sense haver deixat de ser gitanos. Per sort, la realitat ens mostra a diari que és rica i variada i que la història no és una foto fixa i immutable.