"Ja no és una previsió: és una realitat que marca el document de la licitació. L'execució de les obres són vuit mesos i continuem amb el pla anunciat. Al llarg dels vuit mesos es faran les proves de bombament, dins de 2023, per fer un reg complert a les finques els 365 dies de 2024", ha explicat a l'ACN el president de la Comunitat de regants, Josep Lluís Gimeno. Els treballs, més enllà d'aquestes proves i el condicionament d'elements com les basses, permetran fer arribar la xarxa fins a les finques.
Tot i reconèixer que els terminis han anat variant al llarg del temps per diversos "entrebancs", Gimeno ha valorat la sortida a licitació com un "èxit" tant per les expectatives creades pels pagesos en matèria de transformació de cultius o de disposar de reg de suport. "Els pagesos estaven, fins ara, expectants i ara han passat a veure que es fa", ha declarat. Apunta que les últimes previsions d'hectàrees anunciades s'han anat incrementant durant els últims mesos, sense precisar cap xifra. El regadiu permetrà fer front a transformacions de conreu i servirà com a reg de suport.
També la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha valorat "molt positivament" l'anunci de licitació, tot avançant que al llarg d'enguany es poden acabar licitant també les obres de les zones 2 i 3, que engloben, respectivament, 889 i 2.447 hectàrees dels termes municipals de Roquetes, la Galera, Mas de Barberans i Santa Bàrbara. En este cas, la previsió seria de finalitzar les obres i posar en marxa estes fases el 2025.
"La superfície que forma part de la primera licitació és moderada, però la formalització del projecte confirma l’impuls institucional i del propi sector perquè el regadiu Xerta-Sénia sigui una realitat al més aviat possible. És una iniciativa estratègica per a les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià, que obre noves oportunitats al territori estabilitzant les rendes de les explotacions agrícoles i facilitant l'adaptació al canvi climàtic, que comportarà episodis de sequeres importants", ha celebrat el, responsable d'oli d’oliva i de medi ambient de la FCAC, Antoni Galceran.

Pla general del primer tram de canal del Xerta-Sénia que surt des del punt de captació de l'aigua a molts pocs metres del riu Ebre, a Xerta. Foto: Jordi Marsal
Les cooperatives han identificat un total 3.452 hectàrees corresponents a parcel·les dels socis que s'han compromès a incorporar-se al regadiu. D'estes, 1.600 hectàrees es troben a la zona limítrof del projecte original. Esta xifra suposa un 72% del total de 4.809 hectàrees, tenint en compte també la superfície del reg de Freginals. A més, durant els pròxims mesos està previst un estudi per donar resposta a la superfície identificada amb interès a regar, però que estaria exclosa del projecte inicial.
Fa uns mesos, el Govern va anunciar que, un cop transferida a la Generalitat la titularitat del canal, refaria el disseny de la infraestructura perquè quedi inutilitzada a partir de Roquetes. Això ha de suposar que les fases a partir d'aquest punt es despleguin sense allargar el canal, ramificant la xarxa cap al Montsià amb canonades i basses de regadiu. Esta decisió perseguix, sobre el paper, blindar el canal perquè servisca únicament per a regar i evitar un possible transvasament cap al sud, tal i com ha denunciat reiteradament la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).