
Els bussos estenen el cablejat des de les bobines, al vaixell. Foto: Sílvia Berbís
52 tones de cablejat, d’una longitud de 4,6 quilòmetres distribuïts en 4 trams, han començat ja a ser esteses pel fons marí de la badia dels Alfacs, en la tercera fase de les obres que han de permetre desmantellar gairebé 8 quilòmetres de línia aèria, els que discorren per l’istme del Trabucador per donar subministrament a l’empresa salinera Infosa. Les previsions, segons han explicat avui Endesa, Infosa i la Generalitat de Catalunya, són posar en servei en fase de proves la línia submarina que ara s’instal·la aproximadament en un mes. El fet que a partir de l’1 de març s’apliquen restriccions en les actuacions a la zona per motius ambientals, degut a l’inici del període de nidificació d’aus, ha fet preveure a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, encarregada d’eliminar la línia aèria de mitjana tensió a 25 kV actual, que caldrà esperar uns mesos, -possiblement ja fins després de l’estiu per evitar molèsties als banyistes-, a tindre el Trabucador net de cablejat aeri. El cost d’execució del cable subterrani submarí es preveu que sigui de 800.000 euros. Infosa n’assumeix el 50%, Endesa el 30% i la Generalitat el 20%. Este matí han visitat la zona el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, i el president d’Infosa, Feliu Sucarrats, acompanyats d’altres representants del territori.

En groc, el traçat de la línia pel mig de la badia. Foto: Cedida
En el transcurs de la visita, el conseller Jordi Baiget ha assenyalat que "aquesta obra és un exemple de col·laboració publico-privada, i servirà per millorar el subministrament de les salines d'Infosa i per incrementar el potencial turístic del Delta, amb la reducció d'impactes visuals. A més, s'han respectat al màxim les exigències de respecte ambiental en una zona d'especial valor com és el Delta de l'Ebre".
I és que per tal de col·locar la línia submarina ha estat necessari executar mesures excepcionals per a protegir la flora i la fauna de la badia dels Alfacs. Així, durant la segona fase d’obres es van aplicar les mesures necessàries perquè el soterrament del cable tingués el menor impacte possible en la comunitat vegetal de Cymodocea nodosa –fanerògama marina catalogada com a espècie d’especial interès per a la legislació estatal i autonòmica– i es van trasplantar el passat mes de setembre unes vuitanta nacres (Pinna nobilis) que es trobaven al llarg del recorregut on ara ja s’està estenent el cablejat i s’està comprovant amb èxit el grau d’efectivitat del trasllat. Este seguiment, juntament amb analítiques per comprovar el bon estat de les algues, han comptat amb una inversió d’uns 110.000 euros, aportats per Endesa i Infosa. Durant dos anys es farà també un seguiment d’estes actuacions ambientals.
La visita d’avui al treballs, a més de la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; ha comptat també amb l’assistència de la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa –acompanyada d’altres directius de la Companyia–; el president d’Infosa, Joan Sucarrats; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós; el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín; la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a les Terres de l’Ebre, Mercè Miralles, i el cap del Servei Provincial de Costes de Tarragona, Alfons Fors. La visita s’ha fet amb vaixell per poder veure in situ l’estesa de cablejat en un tram d’1,2 quilòmetres dins el mar i proper a les salines.