La llanterna de la capella de la Cinta rejovenix gairebé 200 anys

Publicat el 15 de maig de 2014 a les 17:46
Els treballs de restauració de la llanterna estan finalitzant. Foto: Cedida

Després de tres mesos de l’inici de les obres, la llanterna de la capella de la Cinta va recuperant progressivament el seu estat original, és a dir, tornant a la imatge que oferia fa gairebé 200 anys. Els treballs de restauració de la coberta i la llanterna són una iniciativa de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, que ho sufragarà amb els diners que recapte amb la campanya popular encetada fa uns mesos ‘Jo també restauro la capella de la Cinta.

La Cort d’Honor a la Mare de Déu de la Cinta, que aplega 400 sòcies, ha fe efectiva la donació de 4.369 euros per a la restauració de la llanterna, segons ha informat l’Arxiconfraria en una nota de premsa.

La col·locació de les espectaculars bastides –des de les quals es treballa en alguns punts a vint-i-cinc metres de caiguda lliure– va permetre, inicialment, una inspecció a fons de l’element arquitectònic de la llanterna. S’ha desballestat l’estat real del trencadís i el panell, un element que estava recolzat sobre una peça aparentment esfèrica i d’un color marró. L'arquitecte i director de l’obra, Josep Lluís Ginovart, ha explicat que com este element era cromàticament semblant a la pedra amb què estava construïda la resta de la llanterna, tot feia pensar que seria una peça de suport realitzada amb pedra artificial, però no és així, i hi ha aparegut “la primera sorpresa perquè, en realitat, este element era un trencadís que disposava, en principi, d’un color indeterminat , tenyit de marró, donat que l’òxid que desprenia el penell rajava per la seua superfície. Esta peça redona estava totalment malmesa a causa de l’empenta que provocava el penell en moments de molt de vent”, ha dit.

Ginovart comenta que la segona sorpresa ha estat el color. Les proves realitzades amb petites cales van revelar que era de color blanc, a l’igual que bona part del trencadís del cupulí, verd i blanc, en un joc floral. Així que aquell element trencat, després d’estar reparat i cosit amb titani, s’ha convertit ja en la primitiva flor que sustentava el penell. A nivell tècnic, resta poc per finalitzar la restauració de la llanterna i només resta la restauració i col·locació del penell, a l’espera de la resolució de la Comissió del Patrimoni Cultural.