Del 15 al 18 de maig, Amposta es tornarà a submergir en la vida de principis de segle XX. La festa de recreació històrica de la capital del Montsià, la Festa del Mercat a la Plaça, arriba a la seua dissetena edició i enguany ho fa amb la moda modernista com a eix temàtic. I és precisament este tema el protagonista del cartell d’esta edició. Obra del dissenyador de l’Ajuntament, Adrià Merín, el cartell està inspirat en els anuncis de moda de principis de segle XX.
Aquest dilluns l’han presentat a la premsa l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la regidora de Cultura i Memòria Històrica, Inés Martí; la representant de l’empresa organitzadora, Pilar Segura i el propi dissenyador. Ho han fet al vestíbul del Museu Terres de l’Ebre on una de les exposicions que hi haurà els dies de la Festa serà precisament sobre indumentària.
L’alcalde d’Amposta ha posat èmfasi en què el cartell de l’edició d’enguany segueix la línia de les darreres edicions i ha avançat que el pregoner o pregonera també serà una persona vinculada a la moda. Pel que fa Segura, ha avançat que entre les novetats del programa hi haurà desfilada de vestimentes de l’època, tant les tradicionals d’Amposta i les Terres de l’Ebre, com d’altres indrets del país on hi participaran molts comerços de la ciutat.
Un cartell inspirat enels anuncis de moda de l’època
El dissenyador gràfic de l’Ajuntament ha sigut l’encarregat d’explicar el cartell. Inspirat en els anuncis de moda de principis del segle XX, el cartell s’ha dissenyat en tons blaus freds i tons terrosos, més càlids, "amb l’objectiu de transmetre una sensació d’equilibri i de yin i yang". "Esta dualitat també es reflecteix en el fons floral del cartell, on les flors s’integren amb les dues gammes cromàtiques i configuren la figura de dos ocells, semblants a cignes o flamencs, que es miren entre si. Esta mirada transmet equilibri i afecte", ha explicat Merín.
Pel que fa a les referències artístiques, el cartell es basa principalment en l’obra d’Alphonse Mucha, un dels grans exponents del modernisme i una presència constant en els cartells il·lustrats dels darrers anys. Tot i això, se n’allunya pel que fa al traç, apostant per línies més ràpides i dinàmiques que aporten un aire de modernitat. L’estructura del cartell i la tipografia s’inspiren en l’estil de Toulouse-Lautrec i en anuncis francesos de moda o portades de revistes italianes de la mateixa època.
Al cartell hi apareixen dues figures centrals: un home i una dona vestits amb roba d’estil burgès. Aquesta elecció respon a la voluntat de ser fidels a l’esperit dels anuncis de l’època, que sovint presentaven productes cars, difícils d’aconseguir i altament desitjats. A més de la vestimenta, també es fa èmfasi en els complements, cuidant cada detall: als títols hi trobem un ventall i una pipa de fumar, i les figures centrals llueixen bastó, barret, cadenes, sabates de pell, decoracions florals i pamela. El tractament tipogràfic i els elements gràfics es basen també en cartells i rètols característics de les botigues d’aquella època.