
La residència d'avis d'Amposta, inaugurada per la consellera al març, no té data d'obertura. Foto: Sílvia Berbís
Sense connexió de llum, sense llicència d’activitat, ni llicència de primera ocupació, sense el registre a Benestar Social i amb una obligatòria modificació urbanística que, ara per ara, retarda l'obertura de la nova residència d’avis. Este és el panorama de paràlisi que ha exposat avui l’equip de govern d’Amposta, del tot dispar al que es desprenia de la visita d’obres que hi va fer el president de la Generalitat, Artur Mas, al març passat, i fins i tot de la inauguració que aquell mateix mes en va fer la consellera de benestar Social i Família, Neus Munté, a dos mesos de les eleccions municipals. “Ens hem trobat mala peça al teler”, ha afirmat l’alcalde, el republicà Adam Tomàs, en la roda de premsa que ha fet avui, acompanyat de la regidora de Serveis Socials, Rosabel Recio, i del regidor d’Obres i Urbanisme Tomàs Bertomeu, per exposar la situació. El govern ampostí ha assegurat que farà totes les gestions que calguen, i el més ràpidament que puga, per tirar endavant este equipament, però no s’ha atrevit a posar data a l’obertura. “En el millor dels casos, parlem de novembre o desembre, però este termini es pot endarrerir encara més i entrar al primer trimestre del 2016”, ha apuntat Tomàs.

Un moment de la roda de premsa d'avui per exposar la situació de la residència. Foto: S. Berbís
Un altre dels aspectes que preocupa l'equip d'Esquerra d'Amposta sobre la nova residència d'avis són les places concertades. "Ens preocupa la viabilitat econòmica de l'equipament", ha alertat la regidora de serveis socials, Rosabel Recio, tot afegint: "Hem demanat ja una reunió amb la consellera de Benestar perquè ens face arribar el compromís per escrit de l'increment de places concertades". "Sense aquestes 20 places concertades, la residència no és viable", ha apuntat. Amb tot, ha assegurat que “farem els màxims esforços per obrir tan ràpidament com puguem”.
Per fer-ho, caldrà resoldre altres inconvenients. Tomàs Bertomeu ha explicat que “ara mateix la residència té la connexió elèctrica provisional d’obres, però no té prou capacitat, de manera que depenem de la línia de mitja tensió que ha de connectar Tosses i l’Oriola, per connectar-nos-hi també, però no està legalitzada, de manera que ja ens hem posat a treballar per reparar els obstacles que ho impedixen, entre els quals hi ha també els accessos, però fins a l’octubre o novembre no ho veiem possible”, ha dit.
A més, caldrà tramitar les llicències d’activitat i primera ocupació, fer el registre a Benestar Social, i encara arranjar alguns problemes de construcció que afecten al veïnat. Davant la situació que ha exposat, l’equip de govern ha anunciat que convocarà una assemblea ciutadana per tal de traslladar a la ciutadania la informació que puga reclamar.
"Este equipament es va fer de forma maratoniana i l'anterior equip de govern, abans de les eleccions, va traslladar que estava acabat i que es posaria en funcionament en breu; això, per molts problemes amb els que ens hem trobat, no pot ser així", ha afegit l'alcalde, tot deixant clar que "la voluntat de l'equip de govern actual és obrir la residència d'avis al més aviat possible.
La nova residència, que ha suposat una inversió d'uns 12 milions d’euros a càrrec de la Fundació Serveis Socials del Montsià (FUSSMONT), disposarà de 160 places residencials, 80 de les quals correspondran a les de l’actual centre, i 50 places de centre de dia.