La nova ZEPA protegix 9.000 km2 de la mar de l’Ebre

El projecte Castor i la plataforma Casablanca queden inclosos dintre del gran espai que ha estat declarat Zona d'Especial Protecció per a les Aus, segons ha publicat el BOE.

Publicat el 17 de juliol de 2014 a les 15:03
El mapa de les 39 noves ZEPA, entre elles la de la mar de l'Ebre
 
Ahir es va publicar al BOE la declaració de les 39 Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) marines que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) va posar en consulta pública el passat mes d'octubre. Una d’elles, la més gran de l’Estat, és la nova ZEPA de la Mar de l’Ebre, declarada sobre una superfície de 9.000 km2 davant la costa ebrenca i més enllà. Concretament, avarca uns 165 kilòmetres lineals de costa, des de Torredembarra fins a Castelló, i entre 65 i 70 kilòmetres mar endins. De fet, és tan ampli l’espai declarat que queden dins d’esta zona de protecció per a les aus tant el projecte Castor com la plataforma Casablanca. A l’hora determinar la superfície d’este espai han estat claus els informes presentats per l’entitat conservacionista SEO/Birdlife.

De fet, els espais designats es basen en els projectes Life que va dur a terme SEO/Birdlife per caracteritzar els hàbitats dels ocells marins, de manera que es va poder determinar l’ampli hàbitat existent davant del delta, on es troba un dels espais marins amb més biodiversitat d’aus de l’estat i fins i tot de la Mediterrània, segons ha explicat a aguaita.cat el responsable del programa marí de SEO / BirdLife, Pep Arcos.
Concretament el ministeri declara 39 noves ZEPA, quan ja existien 135 ZEPA marines o marítim-terrestres a Espanya designades per les comunitats autònomes, entre elles la de l’Ebre, però de mida molt inferior. De fet, entre totes les existents fins ara sumaven una superfície de 2.664 km3, mentre que només la de l’Ebre actual en té més de 9.000.

El delta destaca per la gran diversitat d'espècies d'aus marines. Foto: Sílvia Berbís

Esta figura de protecció, en compliment de la directiva d’Aus, pretén preservar els seus hàbitats. "Les marines es troben entre les aus més amenaçades del planeta. Algunes de les amenaces més greus es troben en el mar, com les captures accidentals en arts de pesca, la contaminació marina o la previsible proliferació d'infraestructures. Les ZEPA marines brinden l'oportunitat d'abordar estos problemes, concentrant els esforços de conservació en les zones més sensibles", apunta SEO. Una de les conseqüències pràctiques, vinculada a la conservació, es pot traduir en que cal tindre en compte les afectacions sobre les aus marines dels projectes que es puguen presentar dins d’estos espais. “Enlloc diu que determinats projectes no es puguin fer¬ -com ara els que hi ha fets del Castor o la plataforma Casablanca-, però es cert que les objeccions són més grans i les ZEPA poden aportar dificultats sempre i quan es consideri que determinats projectes, com ara parc eòlics, etc., poden tenir impactes importants sobre els ocells”, explica Arcos.

Ara calen els plans de gestió

"La designació de les ZEPA marines és una gran fita que avui celebrem. Però no hem de baixar la guàrdia, ja que encara queda molt camí per recórrer ", admet. El següent pas ha de ser el desenvolupament i implementació de plans de gestió que garantisquen la conservació dels valors pels quals s'han designat les ZEPA. En este sentit, l'Ordre Ministerial d'avui implica el compromís del Magrama d'aprovar estos plans en un termini màxim de dos anys.