"Tant la PDE com la societat ebrenca ens continuarem mobilitzant davant de qualsevol projecte o intent de malbaratar encara més el poc que queda d'un riu ja prou saquejat per tothom i per tot arreu". La PDE ha reaccionat de forma contundent amb un comunicat després que l'empresa amenacés de renunciar a la inversió prevista de 125 milions d'euros i acusant el portaveu del moviment, Manolo Tomàs, d'haver-se posicionat en contra del projecte sense haver consultat l'assemblea ni esperar a veure els estudis ambientals.
El moviment antitransvasament ha posat sobre la taula els seus arguments per oposar-se a les tres centrals hidroelèctriques, amb els seus tres assuts -a Garcia, Benifallet i Campredó-, al tram final del riu. Asseguren que "desnaturalitza" l'Ebre "creant una imatge visual irreal de més cabal que no serà certa". També que bloquejarà els "escassos llims, fangs i argiles que arriben al Delta".
Per si això fos poc, recorda que el projecte no ha estat aprovat per cap organisme oficial amb competències sobre el riu ni es troba dins de la planificació hidrològica vigent fins 2027 i, per tant, no seria viable a curt termini. "Lamentem l'estratègia de Sercosa de culpabilitzar la PDE i fer-la responsable de la inviabilitat del seu projecte", respon el comunicat del moviment social.
No ha estat l'única entitat ebrenca que aquesta setmana s'ha posicionat en contra del projecte de Sercosa. També l'Associació Sediments ha emès un manifest, amb el títol "Prou agressions al riu i al Delta", en el qual avisant de diversos projectes al territori que "amb l'excusa de la transformació necessària cap a les energies renovables poden generar, una vegada més un greu impacte al territori".
Recorden els "cabals d'aigua mínims" que baixen pel tram final del riu i que la construcció de tres assuts, després que les grans preses aigües amunt retinguin "el 99% dels sediments", suposaria posar "tres trampes més per al Delta, sobre el qual ja només caldrà certificar la seva defunció". Alerten que l'aigua estancada pels assuts generaria efectes adversos en la fauna, trencant les migracions de les peixos, o amb les plagues com la mosca negra. De fet, l'entitat també acusa d'"hipocresia" Sercosa per les dificultats, assegura, que ha posat a l'hora de permetre el salt de peixos a l'assut de Xerta –que es preveia al projecte Life Migratoebre- i no es va poder executar.
Crítiques de Sediments a la central reversible
L'Associació Sediments, a més, fa extensiu la seua oposició al projecte de central hidroelèctrica reversible a Riba-roja i la Fatarella, que qualifiquen com una "eina gegant de generació i gestió de l'aigua a través de l'especulació". Qualifiquen el projecte d'"injustícia" per a un territori que "no té cap necessitat" del potencial de generació i posen èmfasi en els interrogants que encara no s'han resolt: la quantitat d'aigua que agafaria de l'Ebre anualment o les pèrdues per evaporació, entre d'altres aspectes.
"El parany d'aquestes propostes és sempre esgrimir la creació d'un munt de llocs de treball que a l'hora de la veritat queda limitada a un curt període de temps i centrada en la mà d'obra necessària per a la seva construcció", addueixen. També critiquen que la seva funció sigui generar energia perquè sigui consumida a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, "encarint de forma exponencial el preu del transport de l'energia" i requerint la possible construcció de noves línies de molt alta tensió (MAT) o justificar eles ja projectades des de l'Aragó.
ERC, també en contra
Per la seua banda, el projecte de Sercosa també ha trobat oposició en el front polític. Este divendres, la Federació de l'Ebre d'ERC ha rebutjat també de forma clara el projecte de tres centrals hidroelèctriques al tram final de l'Ebre, amb els seus corresponents assuts. Coincideixen en el fet que la seva instal·lació modificaria la dinàmica natural del riu iretindria els sediments en una zona amb importants aportacions dels barrancs.

La Federació d'Esquerra Republicana a les Terres de l'Ebre rebutja la construcció de tres assuts al riu Ebre Foto: Cedida
"L'objectiu d’aquest projecte és generar energia elèctrica i no hi ha cap mena d’inversió associada cap al territori, ni tampoc cap tipus de model de turisme fluvial associat al projecte. És un projecte que impacta directament cap al nostre model de riu, de delta i de mar de l’Ebre; i entenem que no ens aporta valor cap al territori", ha assegurat el president d'ERC al territori, Albert Salvadó, qui ha minimitzat la possible generació d'ocupació, tot recordant que a la central que ja explota Sercosa a Xerta només hi ha ocupats dos treballadors.