
Foto d'arxiu de la planta d'Ercros a Flix. Foto: Acuamed
El grup Ercros ha amagat a les autoritats la quantitat real de mercuri que acumula a la seva planta de Flix. Segons una exclusiva que publica avui eldiario.es la fàbrica hauria mantingut una doble comptabilitat d'este metall pesat altament contaminant i que és utilitzat en la fabricació de clor. A partir d'una sèrie de correus electrònics interns filtrats a este mitjà, es revela que Ercros enviava unes xifres sobre l'estoc de mercuri a la Comissió Europea i a la patronal del sector EuroChlor mentre internament treballava amb unes quantitats diferents.
Així, en un dels correus electrònics a què ha tingut accès eldiario.es amb data de 20 de gener de 2010 l'aleshores cap de planta a Flix informa als directors i al responsable de medi ambient sobre un "nou balanç de Hg [mercuri] modificat". En el mateix correu adjunta una evolució de balanços sota l'epígraf "modificat". A l'arxiu es veu una diferència sostinguda des de 2001 a 2009 entre la quantitat "oficial" i "real" d'este metall emmagatzemat a principi i a final de cada any.
Situant-nos al 2009, per exemple, Ercros informava que tenia 347 tones a Flix ("estoc oficial") a principis d'any. No obstant això la columna de "real" recull 359,959 tones, una diferència de 12,9 tones. A final d'any el balanç "oficial" era de 348,92 tones, mentre que el "real" situava esta quantitat en 368,82 tones, gairebé 20 tones de diferència. Ercros envia a EuroChlor la xifra que anomena "oficial". Esta xifra és també la que apareix als arxius de la Comissió Europea.
Segons ha constatat eldiario.es, estes practiques s'han dut a terme durant anys. D'un dels correus datat del 2013 es constata una variació d'entre 8 i 10 tones entre les quantitats que es declaren i les internes.
Tot i això, la variació de xifres entre la comptabilitat remesa a les autoritats i l'interna també s'ha donat en el sentit contrari. És a dir, s'han declarat oficialment més tones de les que consten internament. En un correu electrònic de 18 de maig de 2013 -poc abans que comencessen les obres de descontaminació del pantà-, del cap de Planta de clor-Àlcali de Flix explica que "la declaració d'existències a la fàbrica de Flix va ser: TOTAL: 336,68 t (sense especificar més)". Després, el missatge incideix en "dades per a ús intern" en què compta els mètodes de mesurament i sentencia: "A la pràctica teníem unes 8-10 t menys".
L'exclusiva també destaca que el mercuri acumulat a la planta de Flix també ha servit de magatzem per reposar material en altres fàbriques del mateix grup. En un correu de 18 de maig de 2013 es descriu que 15 tones de de mercuri metàl·lic s'han mogut cap a Vilaseca (12 tones) i Palos de la Fontera - Huelva (3 tones).
La secretària general d'Ercros, Teresa Conesa, ha explicat en un escrit a eldiario.es que: "Hi ha dues formes de mesurament de l'estoc de mercuri, una per nivells i una altra per tècnica radiomètrica. Per tenir un millor control, s'opta per fer un seguiment pels dos mètodes". També insisteix que "hi ha una coincidència, com no podia ser d'una altra manera, entre l'estoc a final de cada any amb l'estoc a inici de l'any següent per a cada tècnica utilitzada". No obstant això, no aclareix per què es va optar per enviar la xifra menor a les autoritats.
Les obres de descontaminació del pantà de Flix van començar el juliol de 2013, nou anys després que un estudi mostrés una important acumulació de residus químics i radioactius a causa de l’activitat centenària de l’empresa Ercros.