El 10 de febrer de 2022 ja és un dia per emmarcar en la història de la Ràpita. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució per la qual es dota de validesa el canvi de nom al municipi.
El 12 d’octubre de 2021, en una consulta ciutadana, el poble rapitenc va poder decidir quin havia de ser nom oficial que volia per al municipi. Podien triar continuar amb Sant Carles de la Ràpita o canviar a la Ràpita. "Estic convençut que sense les persones voluntàries de les meses i les suplents, les de la Comissió organitzadora, les que van col·laborar en la campanya informativa i tota la resta que participarem, el poble rapitenc no haguéssem pogut celebrar la consulta ciutadana", ha expressat, en agraïment, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.
El ple municipal de l'Ajuntament va aprovar el 26 de novembre passat el canvi de nom amb els vots dels regidors de govern (ERC) i de la regidora no adscrita, però els sis regidors de Junts, PSC, i Més Ràpita hi van votar en contra.
Els grups municipals s’havien compromès a canviar el nom oficial directament si l’opció guanyava amb més del 20% del cens, es va quedar en un 18%. Per al govern, que no fos automàtic no treia que cada grup no pogués legítimament fer la seua lectura i prendre la seua decisió, i la d’Esquerra va ser que el resultat era prou contundent com per que cada grup es pronunciés al ple.
A la consulta hi van participar un total de 3.329 persones (el 26,72% del cens). D’estos ciutadans, n’hi ha haver 2.246 que van optar per canviar el nom a ‘La Ràpita’ (el 18,03% del cens), mentre que 1.045 persones es van decantar per mantenir el nom de Sant Carles de la Ràpita.
Posteriorment, i d’acord amb els resultats obtinguts en l’exercici democràtic, el plenari de la Ràpita, amb els vots a favor d’ERC i la regidora no adscrita, van aprovar fer efectiu el canvi de nom. Tot i establir-se un termini de fase d’exposició per a presentar al·legacions, no se’n va presentar cap, i per tant, l’expedient va quedar en mans de la Generalitat. Caparrós conclou que “la Generalitat ha oficialitzat el topònim que la ciutadania del municipi va decidir de manera majoritària i clara en la consulta ciutadana, i que la majoria àmplia del plenari de l’ajuntament va certificar; es fa realitat la voluntat majoritària dels rapitencs i rapitenques de què el nostre municipi es digui del nom que socialment utilitzem: la Ràpita”.
En un gest carregat de simbolisme, operaris de l'Ajuntament ja han tret del saló de plens del consistori les lletres de 'Sant Carles'.
Amb la publicació, el govern de Catalunya incorpora esta modificació al Registre del sector públic local de Catalunya del Departament de la Presidència i posa en coneixement de l’Administració de l’Estat aquest canvi de nom als efectes del que preveu l’article 32.2 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
Consulta aquí la resolució publicada al DOGC
«La Ràpita» ja és nom oficial
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat este dimarts la resolució per la qual es dota de validesa el canvi de nom al municipi
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 10 de febrer de 2022 a les 11:26
Actualitzat el 10 de febrer de 2022 a les 12:39
Et pot interessar
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa
-
Societat La màgia de la Diada entra al Verge de la Cinta : llibres i bosses reciclades per als pacients