La Ràpita pren mesures de control davant la proliferació d’algues, ortigues i eriçons a la platja de Garbí

S’han instal·lat panells informatius i professionals de la Confraria de Pescadors duen a terme accions de neteja dels eriçons

Publicat el 23 de juliol de 2015 a les 12:28
Actualitzat el 24 de juliol de 2015 a les 09:09

Un socorrista instal·la els cartells informatius per indicar la zona de risc. Foto: Sílvia Berbís



Són bons indicadors de la qualitat de l’aigua, però no això no n'ha evitat que la proliferació haja causat molèsties als banyistes. L’Ajuntament de la Ràpita ha engegat estos dies una campanya informativa i de neteja de la platja de Garbí per la presència d’algues i d’eriçons a les aigües.

Esta situació havia provocat queixes dels usuaris, atès que el personal del servei de socorrisme disponible a la platja havia arribat a atendre desenes de banyistes diaris, ja siga per la urticaria que ocasionen les ortiques en tocar-les o per punxades dels eriçons. “Havíem arribat a registrar fins a vuitanta picades d’ortiga al dia i una vintena d’eriçons, i calia actuar perquè això crea molèsties a una platja que, en realitat, és molt tranquil·l”, explica un dels socorristes de la platja.
 
A causa de la qualitat de l’aigua i l’augment de la temperatura per l’onada de calor, la presència de macròfits i mol·luscos a la platja de Garbí ha anat en augment els darrers dies. Per este motiu, el govern municipal ha instal·lat dos panells de fusta informatius, en català i castellà, que avisen els banyistes perquè eviten les zones afectades. Els rètols estan ubicats a uns dos metres mar endins i delimiten la zona concreta on s’ha detectat presència d’estes espècies. “Des que s’han col·locat els cartells pràcticament les atencions per picades s’han acabat del tot”, ha afirmat un dels socorristes a aguaita.cat. També, pel sistema de megafonia, de vegades avisen els nombrosos usuaris de la platja, que ja coneixen quina és la zona de risc a evitar.

Al mateix temps, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, també s’està netejant la platja de Garbí, on mariscadors professionals s’encarreguen de retirar els exemplars d’eriçons que es detecten a l’aigua i de traslladar-los vius a d’altres zones del mar

En este sentit, l’alcalde de la Ràpita, Jose Caparrós, ha destacat que “es tracta d’un episodi puntual que només afecta zones concretes de la platja de Garbí” i, segons ha assegurat, “estem intentant donar-hi solució al més aviat possible. Així, ja el diumenge passat un grup de mariscadors professionals es van encarregar de retirar exemplars i tornaran a fer-ho este divendres. Per este motiu,  l’alcalde rapitenc ha volgut agrair públicament “l’excel·lent predisposició de la gent de la Confraria per trobar solucions i que este episodi afecte al menys possible els banyistes que estos dies omplen la platja”.
 
Pel que fa a presència d’algues a la platja de Garbí, principalment de l’espècie Cymodocea nodosa, la situació és diferent: “No podem actuar-hi perquè es tracta d’una espècie catalogada com a "vulnerable" d’acord amb la legislació vigent, i, de fet, malgrat les molèsties que poden ocasionar, els científics adverteixen que la seua presència és, precisament, símptoma de la bona qualitat de les aigües de la badia”, explica Caparrós. De totes maneres, l’alcalde de la població marinera afegix que “haurem d’evitar uns dies esta zona, però podem gaudir de la resta de quilòmetres de platja que tenim al poble”.
 
L’Ajuntament de la Ràpita confia que l’anunciada abaixada de les temperatures puga fer disminuir també la temperatura de l’aigua de la badia i reduir la població de macroalgues. Amb tot, la titularitat de les aigües i platges és de Costes de l’Estat, per això, des del govern municipal, “s'han mantingut converses amb les administracions superiors per trobar possibles solucions més definitives i respectuosos amb l’ecosistema marí de la badia dels Alfacs”,  assegurava el regidor de Medi Ambient, Carlos Sanchis.