La pandèmia de la COVID-19 ha impactat en la salut mental de la població i, per tal de mitigar-ne els efectes, el Departament de Salut ha creat la figura del referent de benestar emocional. A la Regió Sanitària Terres Ebre, des del mes de novembre fins a l'actualitat s'han incorporat els 9 primers professionals, que desenvolupen les seues tasques als 11 Equips d'Atenció Primària (EAP) del territori ebrenc.
Les referents de benestar emocional, que estan acabant de definir els circuits de treball, actuaran en xarxa amb els equips d'atenció primària (EAP). La seua integració permetrà millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional en la comunitat, així com l'atenció a les persones amb factors de risc psicosocial. Contribuiran també a evitar o minimitzar l'aparició de problemes de salut mental o d'addiccions i, alhora, reduir la medicalització d'aspectes relacionats amb el malestar emocional.
Les funcions de les referents es duran a terme en l'àmbit comunitari i poblacional, motiu pel qual no tindran població assignada. És a dir, no faran consultes clíniques individuals. La figura de les referents és la d'un professional que treballarà en xarxa tant amb els equips d'atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris.
Laura Bel, coordinadora de referents de benestar emocional de Terres de l'Ebre, explica que "la idea de la figura dels referents de benestar emocional és actuar sempre des de la prevenció i la promoció. Quan hi ha malestar emocional s'ha d'intentar actuar abans per procurar que no acabe empitjorant i cronificant. Així doncs, una d’estes actuacions consistix en proporcionar eines a la població alhora de prendre consciència i gestionar de manera adequada esta situació de malestar abans que esdevinga un problema de salut mental que requerisca tractament especialitzat o medicalització".
Potenciar la prescripció social
El projecte té com a objectiu treballar de forma comunitària les necessitats de salut emocional de la ciutadania i aconseguir la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional. Es tracta de potenciar la prescripció social o la derivació a recursos de la comunitat per tal de proporcionar alternatives no sanitàries. Per assolir-ho, la figura del referent de benestar emocional actua en xarxa amb els agents socials del territori, i a través de la seua tasca comunitària impulsa programes i activitats de prevenció i promoció de la salut emocional.
Laura Bel destaca que "el referent de benestar emocional s’encarrega d'identificar i conèixer els actius i recursos del territori per tal que després es puguen vincular amb els ciutadans. Reforçar les relacions socials, augmentar els vincles de l'usuari i connectar els ciutadans amb la comunitat".
Bel defensa que "tradicionalment la persona anava al metge amb la idea que el curessen, sovint assumint un paper passiu davant el malestar o la malaltia. Justament els referents de benestar emocional el que volem és donar-li la volta a això: ajudar l'usuari a identificar què té efectes positius o negatius per la seua salut, per tal que s'empodere i involucre en les decisions que afecten el seu benestar emocional".
El Programa de benestar emocional i salut comunitària se situa en el marc del Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, que es va iniciar el 2020. L'objectiu d'este pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos d'una peça fonamental del sistema públic de salut com és l'atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat.
Des de la posada en marxa d'este Pla, a les Terres de l'Ebre s'han incorporat professionals de diferents categories, entre els quals auxiliars administratius, metges, infermeres, tècnics en cures auxiliars d'infermeria o dietistes-nutricionistes, a més dels mateixos referents de benestar emocional.
La Regió Sanitària incorpora 9 referents de benestar emocional per millorar la salut mental comunitària
Actuen en xarxa per mitigar els efectes de l'impacte de la pandèmia en la salut mental de la població

- La pandèmia ha tingut un impacte sobre la salut emocional de la ciutadania. -
- Pixabay
Ara a portada
Publicat el 16 de maig de 2022 a les 17:42
Actualitzat el 16 de maig de 2022 a les 17:55
Et pot interessar
-
Societat Jesús Serrano guanya el novè Premi de Narrativa Breu Ciutat d’Amposta
-
Societat Álex Ubago i Bebe, els reclams del Primavera DO Terra Alta, a Batea
-
Societat La piscina més llarga del món inunda el cicle sobre l'economia de l'aigua de Lo Pati
-
Societat El bisbe de Tortosa assegura que el papa Francesc deixa “deures” per a una Església més fraterna