La Reial Arxiconfraria demana retirar una verge de la Cinta per "lletja"

Els estaments eclesiàstics al·leguen haver rebut queixes veïnals per la imatge a la venda en un establiment de records a Tortosa | El cas guarda paral·lelismes amb la cèlebre restauració de l'Ecce homo de Borja.

Publicat el 05 de maig de 2015 a les 12:00
Actualitzat el 06 de maig de 2015 a les 11:35
 

Dues representacions de la Mare de Déu de la Cinta. A l'esquerra, la peça de la polèmica. Foto: aguaita.cat


Amb l’església hem topat. Això és el que han hagut de pensar els responsables d’una popular botiga de records (souvenirs) i guiatges turístics de Tortosa després que representants de la Reial Arxiconfraria de la Cinta anessen a l’establiment per demanar expressament la retirada d’un dels objectes artesans que es troben a la venda. Es tracta d’una imatge de la venerada patrona de la ciutat elaborada amb jaspi de les pedreres de la Cinta, que hauria cridat l’atenció no precisament per la seua bellesa estètica, més aviat al contrari.

El cas manté evidents paral·lelismes amb la polèmica restauració de l’Ecce Homo de Borja, que va saltar als mitjans de comunicació d’arreu del món l’any 2012, pel particular intent de restauració de la  petita pintura mural del professor Elías García Martínez, per part d'una veïna del poble, Celília Giménez. 

Tan poc agraciada és la peça de la Verge de la Cinta que l’Arxiconfraria, segons el que hauria al·legat, ha rebut “alguna queixa” de part dels ciutadans, motiu pel qual l’entitat ha traslladat al comerç la recriminació veïnal, tot sol·licitant “que siga retirada”, han explicat diverses fonts coneixedores del cas. Els responsables de la botiga han optat per mantenir-la a la venda, però, per no disgustar els estaments eclesiàstics, ara la imatge de la Verge ocupa un lloc més discret, mig amagada entre altres objectes fets amb el mateix material, per tal de no cridar l’atenció dels vianants que tafanegen pels aparadors.

La peça de jaspi, mig amagada entre els objectes exposats per a la venda a la botiga tortosina. Foto: S.Berbís
 

La verge hauria arribat a l’establiment després que un client demanés si en podia aconseguir una, de manera que Conficon va preguntar-li al seu subministrador d’este tipus de peces, Colomé,  un dels pocs artesans que ha pres el relleu del mestre picapedrer Homedes. Precisament, Colomé, que signa altres peces força valorades pels clients, com ara morters de diverses mides, que es venen molt, i també cucaferes, quadres o quinqués, en  disposava d’una de feta, i va poder atendre ràpidament la comanda. L’elaboració de peces que representen figures humanes, però, com ara uns gegants o la verge, que demana un treball més de filigrana, no té res a veure amb un dels preciosos morters que surten del seu taller. Amb tot, per exemple els gegants, amb una cara força similar a la de la verge, han estat ben acceptats i venuts, tot i que el preu, 1.500 euros aproximadament, no és cap misèria. I és que el jaspi o pedra de la Cinta, amb el seu color roginós característic i únic al món per les seues característiques, és molt apreciat, com també ho és la tasca de l’artesà que el treballa a Tortosa.

En el cas de la verge de la Cinta, però, no ha triomfat massa, almenys fins ara. Però qui sap. Si no, que li diguen al municipi de Cecília Giménez.  Arran d’aquella cèlebre actuació pictòrica, com a mínim desplaent, el santuari de Misericòrdia de Borja n'ha incrementat la popularitat fins a límits insospitats quan va saltar la controvèrsia, i gent d’arreu s’hi apropa per contemplar la imatge i fer-li fotografies. Aquells que s’apropen també ara a Conficon per observar la ‘Ecce Cinta’, però, hauran de rebuscar una mica per localitzar-la. Esta peça, això sí, està a disposició d’aquell que se la vulga endur a casa.