La Sènia, amb més d'un 35% d'atur, és un dels municipis amb més parats de Catalunya. Com a mesura de xoc el consistori va redactar a principis dany un pla estratègic que proposa, entre d'altres mesures, reactivar l'agricultura. "La idea és que la gent que s'ha quedat a l'atur puga cultivar camps d'oliveres i també els horts que estan tocant al riu, especialment aquelles persones que necessiten aliments de primera mà", comenta el regidor d'Agricultura i Medi Ambient, Joan Moisés.
Així, aquesta regidoria ha creat un banc de terres per fomentar els arrendaments entre
propietaris i nous agricultors i també ha fet cursos de formació per als interessats. "S'ha fet formació en cultius horticultura familiar, plantes aromàtiques i medicinals i gestió de residus forestals agrícoles. Calculem que un 90% de les terres de cultiu que hi ha al costat de riu, poden formar part d'aquest banc de terres. De moment ja hi ha gent que s'ha posat en contacte amb propietaris per arrendar-les", afegeix, Moisés.
La iniciativa ha captat l'interès de desenes de persones a l'atur. La majoria provenen del sector del moble. "Un 60% gent que ha acudit als cursos tenen els seus horts i oliveres i entre setmana treballaven a la fàbrica, també tenim un 20 o 30% de jóvens que intenten tirar endavant en aquest camp", segon el regidor d'Agricultura.
Aquest dissabte l'Ajuntament ha organitzat les primeres jornades tècniques del món rural on s'exposaran casos d'èxit d'empreses en l'àmbit de l'agricultura que poden servir de model a la Sénia. Es preveu que els primers camps del banc de Terres comencen a funcionar a partir de Setmana Santa.