La Setmana de la Ciència se celebrarà a les Terres de l’Ebre amb activitats divulgatives en diferents municipis

La URV organitza activitats divulgatives a Amposta, La Sènia, Móra d’Ebre i Tortosa adreçades a tots els públics com tallers científics o xerrades

  • Alumnes participants en un taller a la Sénia. -
Publicat el 09 de novembre de 2023 a les 16:34
Actualitzat el 09 de novembre de 2023 a les 16:44
Del 10 al 19 de novembre, se celebra la Setmana de la Ciència, un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants d’Europa, durant la qual un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats amb l’objectiu de fomentar l’interès, impulsar la ciència i apropar el coneixement a la ciutadania de forma atractiva i propera. En el marc d’este esdeveniment, a les Terres de l’Ebre la Universitat Rovira i Virgili (URV) coordina i organitza quatre activitats a Amposta, La Sènia, Móra d’Ebre i Tortosa.

Així el dissabte 11 de novembre a les 11:30 h al Museu Terres de l’Ebre d’Amposta, hi tindrà lloc el taller “Els insectes com a font de proteïna equivalent i sostenible”, una sèrie d’activitats pràctiques per conèixer la problemàtica mediambiental que genera la nostra principal font de proteïna, la carn. Una sessió a càrrec d’Esther Rodríguez Gallego, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV). El dijous 16 de novembre a les 19:00 h, se celebrarà al Centre Marcel·lí Domingo de La Sènia la xerrada taller “Plastificats” a càrrec de Joaquim Rovira, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV, durant la qual es detectaran i identificaran microplàstics i es repassarà fins on arriba la contaminació d’aquestes partícules al planeta i als éssers vius.

El divendres 17 de novembre a les 19:00 h, al teatre municipal La Llanterna de Móra d’Ebre, la xerrada “De les llegendes als mems” il·lustrarà com el folklore es pot adaptar a qualsevol temps, a càrrec d’Emili Samper, investigador del Departament de Filologia Catalana (URV). I també el dia 17, en este cas al Museu de Tortosa a les 19:00 h, s’hi durà a terme la xerrada “Els nadons romans de Tortosa: què ens explica l’antropologia física de les restes humanes antigues?” sobre la investigació de les restes antropològiques del Carrer Croera de la mateixa ciutat, a càrrec de Laura Canales i Júlia Benet, arqueòlogues especialistes en antropologia física, la ciència que estudia les restes humanes antigues.

En tota la demarcació de Tarragona, la URV coordina i organitza més de cinquanta activitats, entre les quals hi han les rutes científiques sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès que ja han començat esta setmana i que s’allargaran fins el 19 de novembre o una nova edició del programa “Fem Recerca!”, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la universitat per tal de participar en diversos tallers científics. També destaca el Repte Experimenta de la URV, una proposta educativa gamificada a l’estil dels videojocs i dirigida a famílies i escoles, en la qual els joves d’entre 12 a 15 anys hauran de resoldre el Cas Missió Oró.

La informació detallada amb totes les activitats es pot consultar en esta pàgina web.