L'estudi ha anat a càrrec dels tècnics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), que han dirigit els treballs encaminats a desenvolupar les bases científiques per al desenvolupament d'iniciatives comercials que permetin aprofitar el potencial del sector de l'olivera de la comarca de la Terra Alta. En concret, s'ha parlat de la selecció clonal de la varietat empeltre, de la qual ja es disposa de dos clons que es plantaran properament en una parcella demostrativa del municipi de Batea. També s'ha fet referència a la catalogació de noves oliveres monumentals a la comarca, especialment al municipi del Pinell de Brai.
En total, la Terra Alta disposa en l'actualitat de 160 oliveres catalogades com a monumentals, repartides principalment entre els municipis del Pinell de Brai, la Fatarella, Bot i Arnes. Estes oliveres poden constituir un nou recurs turístic per a la comarca i també poden ser objecte de noves iniciatives empresarials encaminades a la comercialització dels olis i les olives que produïsquen. Finalment, els treballs han servit per definir el perfil objectiu dels olis de la marca Terraltí, una marca única sota la qual es pretén comercialitzar els olis de la Terra Alta.
Els treballs continuaran durant este any 2013 amb la catalogació i georeferenciació de noves oliveres monumentals, el desenvolupament dels clons plantats a la finca demostrativa del municipi de Batea i la continuació del treball de la marca Terraltí.