La URV acollirà unes jornades sobre l'ensenyament del patrimoni cultural immaterial

Les xarrades que organitza l'Antena Cultural Tortosa es celebraran el 24 i 31 de maig al campus Terres de l’Ebre i estan adreçades principalment a docents i estudiants d’educació

  • -
Publicat el 20 de maig de 2016 a les 19:31
Actualitzat el 20 de maig de 2016 a les 19:43
Amb l'objectiu que els alumnes de les escoles coneguen el seu entorn més proper i es consciencien que hi ha pràctiques i usos que cal protegir, l'Antena Cultural Tortosa de la URV ha impulsat les jornades 'Escola i patrimoni cultural immaterial: aula, recerca i projecció'. Estes jornades es celebraran els dies 24 i 31 de maig a l’Aula Magna i l’Aula 109 del campus Terres de l’Ebre de la URV i s’han estructurat en sis conferències, tres per dia, en el transcurs de les quals es donaran a conèixer experiències que ja s’estan duent a terme al territori en este àmbit.

“Algunes escoles ja comencen a ser conscients que han de treballar el tema del patrimoni immaterial, i els mestres també, però segurament els manquen experiències concretes perquè ho puguen aplicar de forma més estructurada i didàctica”, explica Núria Gil, coordinadora de l’Antena Cultural Tortosa de la URV. Així, en estes jornades es donarà a conèixer als assistents les recerques sobre patrimoni cultural immaterial que es poden dinamitzar des de l’escola, ja siga a l’aula o amb sortides.

El públic a qui va adreçada esta activitat són principalment estudiants i mestres d’educació infantil i primària, professors de secundària, antropòlegs o professionals que treballen en temes de patrimoni o museus, als quals entre altres continguts se’ls explicarà la feina que s’està desenvolupant des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), un projecte que impulsa la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme, i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya i que a nivell territorial coordina l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i el Museu de les Terres de l’Ebre. També es parlarà d’una prova pilot que s’està desenvolupant este curs a l’escola Teresa Subirats del Mas de Barberans, que forma part de la ZER Montsià, en la qual els alumnes elaboren el seu propi inventari immaterial; i d’un projecte educatiu de primària i secundària sobre la gelada del 1956. Especialment interessant serà també la intervenció de la professora del departament de Filologia de la URV, Mònica Salas, que parlarà de la literatura oral com a eina per educar.

Les jornades estan reconegudes tant per la URV com pel departament d’Ensenyament, sempre que es faci la inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a suportantena.tortosa@urv.cat. Hi ha temps fins al dia 24 de maig a les 14 hores.